18.04.2025, 09:55
165 baxış
Lamiyə
Kolbasa və hisə verilmiş ətlər nə ilə təhlükəlidir?
“Kolbasa və hisə verilmiş ətlər kolon xərçəngi riskini 10% artırır”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu onkoloq O'Riordan deyib.
Onun sözlərinə görə, qırmızı ət, xüsusilə işlənmiş ət xərçəngə tutulma riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Həkim mal, quzu, donuz əti və digər qırmızı ət növlərinin kolon xərçəngi riskini artıra biləcəyini bildirib. Eyni zamanda, o, bu məhsulu pəhrizdən tamamilə çıxarmağa ehtiyac olmadığını vurğulayıb - sadəcə onun istehlakını həftədə üç yeməyə bölünən 250 qrama qədər məhdudlaşdırmaq lazımdır
O'Riordan, işlənmiş ətlərin xərçəngə tutulma riskini daha çox artırdığını xəbərdar edib. O, aydınlaşdırıb ki, tütün və alkoqol kimi emal olunmuş qidalar 1-ci qrup kanserogenlər hesab olunur.
Bununla belə, həkim xəbərdarlıq edib ki, yüksək emal olunmuş ət məhsulları sağlamlıq üçün ən böyük təhlükədir. İddialarını dəstəkləmək üçün o, 2023-cü ildə aparılan araşdırmaya istinad edərək, ən çox emal olunmuş qidaları yeyən insanların ömür boyu xərçəngə tutulma riskinin yüzdə 10 daha yüksək olduğunu göstərib.
Medianews.az
Paylaş: