Bir çox insanlar bazarda və ya mağazada yumurta alarkən niyə bəzilərinin ağ, bəzilərinin isə qəhvəyi və ya krem rəngdə olması ilə maraqlanır. Qəhvəyi qabıqlı yumurtaların ağdan daha sağlam olduğu doğrudurmu?
Medianews.az xəbər verir ki, yumurtanın rəngi toyuq cinsinə görə müəyyən edilir.
Ağ yumurtaları ağ tüklü və yüngül daraqlı toyuqlar qoyur. Qaymaqlı və qəhvəyi yumurtaları tünd tüklü və qırmızı daraqlı toyuqlar qoyur.
Yəni qabığın kölgəsi yalnız quşun genetik xüsusiyyətidir, yumurtaların keyfiyyətinin və ya faydalılığının göstəricisi deyil.
Alimlər tünd və qəhvəyi yumurta arasındakı fərqin minimal olduğunu çoxdan sübut ediblər. Onlar təxminən eyni miqdarda protein, yağ, vitamin və minerallara malikdirlər. Dadı da rəngdən deyil, toyuqların saxlanma və bəslənmə şərtlərindən asılıdır.
Qəhvəyi yumurtalar bir qədər böyük ola bilər və daha qalın qabıqlara malikdir;
Onlar adətən qabığın altında daha güclü bir membrana malikdirlər, buna görə də daha uzun müddət davam edirlər;
Ağ yumurta xəmir üçün daha asan olduğundan çörək bişirmək üçün daha çox istifadə olunur.
Zəngin sarı və ya hətta narıncı sarısı yumurtanın daha sağlam və ya keyfiyyətli olduğuna işarə deyil. Bu, yalnız toyuqların pəhrizindən asılıdır. Quş çoxlu yaşıl yem, qarğıdalı və ya yerkökü alırsa, sarısı daha parlaq olacaq. Toyuqlar taxıl və ya qarışıq yemlə qidalanırsa, sarısı daha yüngül olacaq.
Buna görə də qida dəyəri baxımından sarı və ağ yumurta arasında demək olar ki, heç bir fərq yoxdur. Onların faydası qabığın rəngindən deyil, toyuqların saxlanma şəraitindən, qida rasionundan və məhsulun təzəliyindən asılıdır. Əsas odur ki, yumurtaları etibarlı istehsalçılardan alın və istifadə etməzdən əvvəl həmişə son istifadə tarixini yoxlayın.
Medianews.az