Medianews.az
Yumurta xarabdı? – <span style=color:red> Öyrənmək üçün sadə ÜSUL
110 baxış

Yumurta xarabdı? – Öyrənmək üçün sadə ÜSUL

Yumurta qabığının məsaməli quruluşu səbəbiylə zamanla havaya keçə və içindəki bakteriyaların böyüməsi səbəbindən xarab olmağa başlaya bilər. Xarab yumurta nəinki pis qoxu və dad verir, həm də qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. Medianews.az xəbər verir ki, buna görə də, istifadə etməzdən əvvəl yumurtanın təzə olduğundan əmin olmaq çox vacibdir. Görünüş testi (Qırıldıqdan Sonra): Yumurtanı təmiz bir qaba parçalayın və diqqətlə araşdırın: Yumurta ağı: Təzə yumurtada ağ hissəsi şəffaf və qalın olur və sarısının ətrafında toplanır. Ağ hissə çox yayılmış, sulu və mat olarsa, yumurta köhnəlmiş ola bilər. Yumurta sarısı: Təzə yumurtada sarısı hissəsi yuvarlaq, tüklü və parlaq görünür, asanlıqla parçalanmır. Sarısı düzdürsə, asanlıqla parçalanırsa və ya buludlu rəngə malikdirsə, yumurta pis ola bilər. Rəng dəyişikliyi: Yumurtanın ağında çəhrayı, yaşıl və ya qara ləkələr görürsünüzsə, bu kif və ya bakteriya artımının əlamətidir və heç vaxt istehlak edilməməlidir. Səs testi (Salxlama Testi): Yumurtanı qulağınıza yaxın silkələyin. Təzə yumurtada demək olar ki, səs yoxdur. Əgər onu silkələdiyiniz zaman içəridən maye "şaqqıltı" səsi eşidirsinizsə, bu, yumurtanın içindəki ağ hissənin incəldiyini və hava boşluğunun böyüdüyünü göstərir. Bu, yumurtanın köhnəlməyə başladığına işarədir. İstifadə müddəti: İlk addım yumurta qutusundakı son istifadə tarixini yoxlamaqdır. Lakin düzgün saxlandıqda (soyuducuda) yumurtalar yararlılıq müddəti bitdikdən sonra bir neçə gün təzə qala bilər. Yuxarıdakı testlər yumurtanın son istifadə tarixindən sonra hələ də yaxşı olub olmadığını müəyyən etməyə kömək edəcək. Medianews.az

Bizə qoşulun