Çay dünyanın ən məşhur içkilərindən biridir və çoxsaylı araşdırmalar onun müxtəlif növlərinin faydalarını araşdırıb. Ancaq çay içməyin də çox xoşagəlməz yan təsiri ola bilər.
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, çayın tərkibindəki birləşmələr dəmirin udulmasına mənfi təsir göstərə bilər.
Mövcüd məlumata görə, çay, bağırsaqlarda dəmirin udulmasını 90%-ə qədər azalda bilər.
Çayın tərkibində sağlamlığa faydası olan polifenollar var. Lakin onlar, eyni zamanda bitki qidalarında olan dəmirin udulmasına mane olur. Taninlər bitki dəmiri ilə birləşərək bağırsaqların parçalana bilmədiyi və udmadığı molekullar əmələ gətirir, dəmirin udulmasını məhdudlaşdırır.
Demləmə vaxtı, çay markası və istifadə edilən çay miqdarı polifenolun tərkibinə təsir edə bilər. Əslində, bütün çaylarda dəmirin udulmasına təsir edən polifenollar var. Hətta bitki mənşəli və dərman çayları da yüksək polifenol tərkibinə görə dəmirin udulmasına təsir göstərir.
Müntəzəm olaraq yeməklə çay içmək dəmir çatışmazlığı riskini artırır. Əgər çayı sevirsinizsə, onu yeməklərdən və dəmir əlavələrindən ayırın. Xüsusilə, çay və yeməklər və ya dəmir əlavələri arasında 60 dəqiqə buraxın, çünki çayın inhibitor təsiri bir saat ərzində keçə bilər.
Araşdırmalar göstərir ki, yeməkdən bir saat əvvəl və ya dəmir preparatları qəbul etməzdən əvvəl çay içmək dəmirin udulmasını iki dəfə artırır.
Eyni araşdırmalar da göstərib ki, yeməkdən sonra çay içmək üçün bir saat gözləmək dəmirin udulmasını bir yarım dəfədən çox artırır. Bununla belə, qidanın həzm sistemindən keçmə sürəti dəmirin udulmasına təsir edir və yeməkdən asılı olaraq insandan insana dəyişir.
Medianews.az