Medianews.az
Toksikoloq “3-də 1” tipli qəhvə barədə
68 baxış

Toksikoloq “3-də 1” tipli qəhvə barədə həqiqəti açıqladı

“3-də 1” qəhvə artıq milyonlarla insan üçün səhər vərdişi halına gəlib: tez, rahat və tanış dadı ilə. Lakin Foodinfo.az bildirir ki, bu vərdişin arxasında sağlamlıq üçün ciddi risklər gizlənir. Şymkentdə aşkar edildiyi kimi, bu məhsul bəzən sanitariya qaydalarına uyğun olmayan şəraitdə istehsal olunur və bu da riskləri artırır.

Toksikoloq Mixail Kutuşov izah edir ki, “3-də 1” qəhvə demək olar ki, fayda vermir. Bir porsiyada yalnız 20–30 milliqram kofein var ki, bu adi fincan qəhvənin yarısından da azdır. Eyni zamanda, məhsul yüksək miqdarda şəkər, bitki yağları, aroma vericilər və stabilizatorlarla zəngindir. Praktik olaraq, bu, minimal stimullaşdırıcı təsirli, şirin və yağlı qarışıqdır.

Antisanitar şəraitdə istehsal vəziyyəti daha da pisləşdirir. Hər hansı bir çirklənmiş mühitlə təmas bakteriya və küf riskini artırır. Hətta möhürlü qablaşdırma da tam təhlükəsizlik təmin etmir, mikroorqanizmlər bəzən pudrada aylarla yaşaya bilər.

“3-də 1” qəhvənin tərkibi həmçinin orqanizm üçün gizli “böyük təhlükələr” daşıyır. Yüksək şəkər insulinin dalğalanmasına, bitki yağları qaraciyər və ürəyə əlavə yükə, aroma vericilər və stabilizatorlar isə mədə və sinir sisteminin qıcıqlanmasına səbəb olur. Müntəzəm istehlak piylənmə, metabolik pozğunluqlar və xroniki narahatlıqlar yarada bilər.

Nəticə sadədir: “3-də 1” qəhvə rahat olsa da, faydasız və potensial zərərli məhsuldur. Mixail Kutuşov tövsiyə edir ki, əsl kofein təsiri üçün əlavə qatqısız həqiqi qəhvə (həll olunan və ya üyüdülmüş) seçilsin. Bu halda həm kofein effektiv işləyir, həm də orqana əlavə yük yaranmır.

Bizə qoşulun