Medianews.az
Hansı daha faydalıdır? -
188 baxış

Hansı daha faydalıdır? - Tünd və ya südlü şokolad? 

Bu iki növ şokoladın fərqli kakao və şəkər tərkibi var ki, bu da onların orqanizmə təsirini müəyyən edir. Hətta şirniyyat, xüsusilə şokolad yemək sağlam həyat tərzinin bir hissəsi ola bilər. 

Medianews.az xarici mediaya istinadən bu iki növ arasındakı qida fərqlərini, onların necə faydalı olduğunu və şokolad yeməyin risklərini təsvir edib.

Şokoladçı Jonathan Grahamaya görə, ikisi arasındakı fərqm üç inqrediyentdədir: kakao, süd tozu və şəkər.

Südlü şokoladın tərkibində 20-40% kakao, süd qatıları və adətən bir az daha çox şəkər ehtiva edir. Tünd şokoladın tərkibində 50%-dən çox kakao var, süd qatıları yoxdur və şəkər azdır.

Tünd şokoladın qida dəyəri (70-85% kakao, 28 q):
170 kalori;
2 q protein;
12 q yağ;
13 q karbohidratlar;
7 q şəkər;

Südlü şokoladın qida dəyəri (37 q - kiçik bar):
202 kalori;
2 q protein;
12 q yağ;
22 q karbohidratlar;
21 q şəkər.

Tünd şokoladın üstünlükləri və mümkün zərərləri

Tünd şokoladın sağlamlıq faydaları kakaonun tərkibindəki qida maddələrindən irəli gəlir. Tərkibində kakao nə qədər çox olsa, bir o qədər yaxşıdır. Qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Kathleen Garcia-Benson deyir ki, ən sağlam şokolad 70 faiz və ya daha çox kakao olan şokoladdır.

O, əlavə edib ki, bu güclü bitki birləşmələri ürək sağlamlığı, beyin funksiyası və qan şəkəri səviyyələri də daxil olmaqla bədəndəki bir çox prosesləri dəstəkləyir.
2024-cü ildə aparılan bir araşdırma, 70%-dən çox kakao olan tünd şokolad istehlak edən insanların ümumi xolesterinin, aşağı sıxlıqlı lipoprotein (LDL və ya pis) xolesterinin, oruc tutarkən qan qlükozasının və qan təzyiqinin daha aşağı olduğunu müəyyən edib. Başqa bir araşdırma tünd şokoladın beyin funksiyasını optimallaşdırdığını və mürəkkəb bilişsel tapşırıqların yerinə yetirilməsini asanlaşdırdığını göstərib.

Garcia-Benson, "Tünd şokolad maqnezium, dəmir və sink kimi mineralların yaxşı mənbəyidir" deyib.

O deyir ki, tünd şokoladda bəzən kofein və teobromin də ola bilər. Teobrominin idrak funksiyasını yaxşılaşdırdığı və potensial olaraq neyroprotektiv olduğu göstərilsə də, kofein kimi də fəaliyyət göstərə bilər, buna görə də kofeinə həssaslığı olanlar üçün Garcia-Benson bunu nəzərə almağı məsləhət görür.

Südlü şokoladın üstünlükləri və mümkün mənfi cəhətləri Garcia-Benson deyir: "Südlü şokolad tünd şokoladdan əhəmiyyətli dərəcədə az olsa da, az miqdarda antioksidant və mineral ehtiva edir".

Kakao miqdarı azaldı, lakin məhsulu daha şirin və daha dadlı etmək üçün süd qatıları əlavə edilib. Garcia-Benson qeyd edib: "Daha yüksək kakao tərkibli, 40%-ə yaxın və daha az şəkər olan bəzi markalar tünd şokoladın yanında orta dərəcədə sağlamlıq faydaları təklif edə bilər".

Südlü şokoladın yüksək şəkər tərkibi əsasən mənfi olsa da, şokoladı əksər insanlar üçün daha dadlı edir. Beləliklə, şokolad həvəskarsınızsa, sadəcə bir və ya iki parça ilə şirin dişinizi təmin edə bilərsiniz. Tünd şokolad daha az şirin və daha acıdır, ona görə də o qədər də doyurucu olmaya bilər və daha sonra başqa şirin yeməklər axtarmaq üçün mətbəxə qayıtmağınıza səbəb olacaq.

Arıqlayanda hansı şokolad seçmək lazımdır?

Garcia-Benson deyir: "Tünd şokolad daha çox kakao və aşağı şəkər tərkibinə görə ümumiyyətlə daha qidalı bir seçimdir".

Bununla belə, həm tünd, həm də südlü şokolad yüksək kalorili hesab olunur, ona görə də normaya riayət etmək vacibdir.
"Çəki nəzarəti üçün porsiyaya nəzarət və ümumi pəhriz əsasdır", - ekspert əlavə edib.

Medianews.az

Bizə qoşulun