“Bioloji aktivlik, antibakterial xüsusiyyətlər və zəngin tərkibi balı müxtəlif mikroelementlərin qiymətli mənbəyinə çevirir, lakin bu məhsul düzgün saxlanmaması və ya istifadə üsulu ilə öz faydalı xüsusiyyətlərini itirə bilər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu biotexnoloq Aleksey Panov deyib.
Ekspert bildirib ki, balın tərkibində B qrupunun vitaminləri, üzvi turşular, kalium, maqnezium, dəmir və digər mikroelementlər, həmçinin təbii antioksidantlar var.
Onun sözlərinə görə, balın maksimum faydası yalnız orta miqdarda istehlak ilə özünü göstərir - böyüklər üçün gündə 1-2 çay qaşığı çox deyil. Balın acqarına, isti suda həll edilməsi ən təsirli olur. Fərdi xüsusiyyətləri nəzərə almaq vacibdir: məhsul arı məhsullarına allergiya halında kontrendikedir və şəkərli diabet zamanı ehtiyatlı olmağı tələb edir.
Bal isti çay və ya südə yalnız içki 40 dərəcədən aşağı temperaturda soyuduqdan sonra əlavə edilməlidir. Əks təqdirdə, fermentativ fəaliyyətini itirərək adi bir tatlandırıcıya çevrilir.
Panov balı möhürlənmiş şüşə və ya keramika qabda, günəş işığından və istilik mənbələrindən uzaq saxlamağa çağırıb. O, optimal temperatur kimi 10-20 dərəcə adlandırıb. Biokimyaçı bildirib ki, aşağı temperaturda kristallaşma sürətlənir, yüksək temperaturda isə faydalı xüsusiyyətlər itir.
"Saxlama üçün metal qablardan istifadə edə bilməzsiniz: bal komponentləri metallarla reaksiyaya girərək zərərli birləşmələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Həmçinin məhsulu soyuducuda saxlamaq məsləhət görülmür. İdeal yer qaranlıq mətbəx rəfi və ya otaq temperaturunun sabit saxlanıldığı qapalı şkafdır", - ekspert paylaşıb.
Medianews.az