25.04.2025, 10:27
113 baxış
Lamiyə
Kartof bu şəkildə yeyilməlidir – Açıqlama
“Kartof xüsusilə qabığı ilə birlikdə yeyildikdə sağlam pəhriz lifinin mənbəyi ola bilər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova deyib.
Həkimin sözlərinə görə, kartofda olan pəhriz lifi həzm prosesini normallaşdırmağa, bağırsaqların sağlamlığını qorumağa və iştahı idarə etməyə kömək edir.
Bundan əlavə, bu məhsul C və B6 vitaminləri, uzun müddət toxluq hissini təmin edən kalium, maqnezium və mürəkkəb karbohidratlarla, xroniki ürək-damar xəstəliklərinin və bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini azaldan antioksidantlarla zəngindir.
Suxorukova arıqlamaq istəyənlərə kartofu qızartmaqdansa, qaynatmağı, bişirməyi və ya pörtləməyi tövsiyə edib. Siz həmçinin tərəvəzlər, zülallar və zeytun yağı və ya avokado kimi sağlam yağlarla yeməlisiniz.
"Kartof müxtəlif pəhrizin bir hissəsi ola bilər, lakin xüsusilə arıqlamağa və ya qan şəkərinin səviyyəsinə nəzarət etməyə çalışarkən onların istehlakına nəzarət edilməlidir", - Suxorukova əlavə edib.
Medianews.az