11.04.2025, 08:09
143 baxış
Lamiyə
Avokado nə ilə faydalıdır və kimlərə OLMAZ?
Avokadoda fol turşusu, mis, K vitamini, kalium və B5 vitamini də daxil olmaqla müxtəlif qida maddələri var. Bundan əlavə, onlar mono doymamış və çoxlu doymamış yağlarla, həmçinin liflə zəngindir.
Medianews.az “Unian”a istinadən xəbər verir ki, avokado yemək orqanizmdə ümumi iltihabın göstəricisi olan C-reaktiv zülalın (CRP) səviyyəsini azaldır.
Yüksək CRP səviyyələri aşağıdakı şərtləri göstərə bilər:
bəzi xərçəng növləri;
ürək xəstəliyi;
infeksiyalar;
pankreatit;
romatoid artrit.
Ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır
Tədqiqatlar göstərir ki, avokadonun aşağı sıxlıqlı lipoprotein (LDL) xolesterin kimi tanınan "pis" xolesterinin səviyyəsini aşağı salmaqda orta dərəcədə təsiri var.
Digər tədqiqatlar, gündəlik karbohidrat qəbulunuzun bir hissəsini bütöv və ya yarım avokado ilə əvəz etməyin ürək-damar iltihabının bir neçə markerini yaxşılaşdırdığını, o cümlədən:
qan axını;
ümumi xolesterol;
ümumi trigliseridlər.
Koqnitiv performansı yaxşılaşdırır
Gündəlik avokado yemək qanda lutein səviyyəsinin artması ilə əlaqələndirilir ki, bu da aşağıdakılarla əlaqələndirilir:
koqnitiv çeviklik;
görmə yaxşılaşdırılması;
ümumi koqnitiv sağlamlıq;
vizual yaddaş.
Bağırsaq mikrobiomunu yaxşılaşdırır
Tədqiqat göstərir ki, gündə təxminən bir orta boy avokado yemək bağırsaq mikrobiomunu yaxşılaşdırır. Avokado yemək, həmçinin mühüm əhval-ruhiyyəni dəyişdirən nörotransmitterləri tənzimləməyə kömək edə biləcək tək zəncirli yağ turşularının istehsalının artmasına səbəb olur.
Avokadonun qida dəyəri
kalori - 80;
protein - 1 qram (q);
karbohidratlar - 4 q;
lif - 3,4 q;
doymuş yağ - 1 q;
kalium - 254 milliqram (mq);
vitamin B5 - 0,73 mq;
folat - 44,5 mikroqram (mkq);
mis - 85 mkq;
K vitamini - 10,5 mkq.
Avokado xüsusilə zeytunlarda tez-tez rast gəlinən və böyüklərdə ürək-damar xəstəlikləri üçün risk faktorlarını azaltdığına inanan oleik turşusu kimi tanınan bir doymamış yağ turşusu ilə zəngindir.
Avokado həm də prebiyotik və həll olunan lifin əla mənbəyidir. Prebiyotik liflərin həzmə kömək etdiyi, immun və idrak funksiyasını yaxşılaşdırdığı və hətta xolesterolu aşağı saldığı sübut edilmişdir.
Kim avokado yeməməlidir
Tədqiqatlar avokado yeməklə bağlı praktiki olaraq heç bir risk aşkar etməyib. Bununla belə, yadda saxlamaq lazım olan bir neçə məqam var. Avokadoya qarşı allergiyanız, ağcaqayın poleninə qarşı allergiyanız və ya lateksə qarşı allergiyanız varsa, onu istehlak etmək tövsiyə edilmir.
Böyrək xəstəliyi diaqnozu qoyulanlara avokado və yüksək kalium olan digər qidalar tövsiyə edilmir.
Medianews.az