Medianews.az
Ağciyər xərçənginə səbəb olur – <span style=color:red> XƏBƏRDARLIQ
138 baxış

Ağciyər xərçənginə səbəb olur – XƏBƏRDARLIQ

Florida Universiteti və Kentukki Universitetinin Markey Xərçəng Mərkəzinin tədqiqatçılarının fikrincə, pəhriz ağciyər xərçənginin inkişafında əsas rol oynaya bilər. Medianews.az “Lenta.ru”ya istinadən xəbər verir ki, onların araşdırması “Nature Metabolism” jurnalında dərc olunub. Şiş hüceyrələrində qlikogen yığılması şişin böyüməsini təşviq edir və yağ, fruktoza ilə zəngin olan pəhriz bu prosesi sürətləndirir. Əvvəllər pəhriz və xərçəng arasındakı əlaqə qaraciyər və mədəaltı vəzi üçün fəal şəkildə tədqiq edilirdi, lakin ağciyər xərçəngi pəhrizdən asılı olmayan bir xəstəlik hesab olunurdu. Bununla belə, alimlər hüceyrələrdə qlükoza ehtiyatlarını saxlayan qlikogenin ağciyər şişləri üçün bir növ “yanacaq” olduğunu aşkar ediblər. Həddindən artıq olduqda hüceyrələr daha sürətli böyüyür və bu maddənin səviyyəsinin azalması onların inkişafını ləngidir. Alimlərin fikrincə, bu mexanizm pəhrizin təkcə ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün deyil, həm də onkoloji proseslərin qarşısının alınması üçün vacib ola biləcəyini izah edir. Onlar qidalanma ilə bağlı xalqın maarifləndirilməsinə daha çox diqqət yetirməyə, onu siqaretlə mübarizə ilə müqayisə etməyə çağırırlar ki, bu da xəstəliyin azaldılmasında effektivliyi artıq sübut edilmişdir. Qlikogen üzərində məqsədyönlü hərəkət artıq mümkündür - tibbdə bu maddənin səviyyəsini tənzimləyə bilən nadir bir xəstəlik olan Lafora müalicəsi üçün hazırlanmış dərmanlar var. Bu, ağciyər xərçənginin qarşısının alınması və müalicəsi üçün yeni strategiyalara ümid verir. Medianews.az

Bizə qoşulun