15.10.2024, 08:53
111 baxış
Lamiyə
Stress, yoxsa qida? - Ürək üçün ciddi TƏHLÜKƏ
Kardioloq Anna Koreneviç xəbərdarlıq edib ki, güclü stress ürəyə və qan damarlarına duz, şəkər və trans yağlardan daha çox zərər verir.
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, o, ürək-damar sisteminin sağlamlığı üçün əsas təhlükələri açıqlayıb.
Həkim hipertoniya, infarkt, tromboz və damar problemlərinin inkişafında məhsulları günahlandırmağı dayandırmağı tövsiyə edib.
Onun sözlərinə görə, "əvvəllər insanların yedikləri fərqli qidalar olduğu üçün bu xəstəliklər mövcud deyil idi iddiası" yanlışdır. Həkim deyir ki, onların hamısı 200 il əvvəl mövcud idi.
Eyni zamanda, Koreneviç bildirib ki, qida ürək və qan damarlarının patologiyalarının əsas səbəbi qida deyil. Həkimin sözlərinə görə, stress onlara duz, şəkər, trans yağlar, GMO və konservantlardan qat-qat çox təsir edir.
“Əgər indi stresin 100 və 200 il əvvəlkindən daha çox olduğunu düşünürsünüzsə, yanılırsınız. İnsanların ömür uzunluğu əksini deyir”, - həkim qeyd edib.
O, həmçinin xatırladıb ki, əvvəllər əlavə stressə səbəb olan qida çatışmazlığı var idi. Bu vəziyyətdə bir insan zərərli yeməyə üstünlük verir və ya ondan tamamilə imtina edir.
İndi, kardioloqun qeyd etdiyi kimi, istənilən qida mövcuddur, bunun sayəsində, ümumiyyətlə, insanlar daha balanslı bir pəhriz yeyirlər, baxmayaraq ki, bəziləri hələ də həddindən artıq yeyirlər.
Həkimin sözlərinə görə ki, sağlamlıq problemlərindən qaçmaq üçün masanı bir az ac qoymalısınız. Eyni zamanda, menyuya zülal və liflə zəngin təzə qidaları daxil etmək, kolbasa, şirniyyat və cipsləri isə “bayram” yeməyi kimi qəbul etmək daha yaxşıdır.
Paylaş: