Medianews.az
Qəhvədə tarakan ola bilər –<span style=color:red> Buna səbəb nədir?
140 baxış

Qəhvədə tarakan ola bilər – Buna səbəb nədir?

Qəhvə bütün dünyada milyonlarla insanın sevimli içkisidir. Bəzi insanlar onu yalnız kafelərdə, bəziləri evdə içirlər. Bəzilərinin isə, bütün bunları etməyə vaxtı olmur və onlar üyüdülmüş qəhvə seçir. Bununla belə, üyüdülmüş qəhvə alanlar, tarakanların mikroskopik hissəciklərini içə bilərlər. Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, bu xoşagəlməz faktla bağlı britaniyalı həkim Sermeda Mejera sosial şəbəkəsindəki instaqram səhifəsində danışıb. Onun sözlərinə görə, qəhvə dənələrinin yığılması, emalı və üyüdülməsi zamanı anbarlarda və ya istehsalat müəssisələrində paxlalarla təmasda ola biləcək həşərat kimi çirkləndiricilərin mövcudluğunu tamamilə aradan qaldırmaq demək olar ki, mümkün deyil. Tarakanların əsasən qəhvənin yetişdirildiyi və emal edildiyi tropik və subtropik bölgələrdə geniş yayıldığı bildirilir. FDA təxmin edir ki, hər kisə qəhvə dənəsinin 10 faizinə qədəri hamamböceği də daxil olmaqla həşərat parçaları ilə çirklənmiş ola bilər. Ancaq insan istehlakı üçün hələ də təhlükəsizdir. Mejera deyib ki, qəhvədə həşəratların olması fikri xoşagəlməz olsa da, səviyyənin aşağı olduğunu və sağlamlığa təhlükə yaratmadığını başa düşmək vacibdir. Bununla belə, o, dəniz məhsulları allergiyası olan insanlara üyüdülmüş qəhvədən çəkinmələri barədə xəbərdarlıq edib, belə insanlarda tarakanlarda da olan tropomiyozin proteininə reaksiya ola bilər.  

Bizə qoşulun