Xərçəng bütün dünyada əsas ölüm səbəblərindən biridir.
Türk ərzaq mütəxəsissləri qeyd edir ki, həyatımız boyu yediyimiz qidalar, yaşadığımız mühitlər, bir çox faktorlar xərçəngin yaranmasına səbəb olur. Bununla belə, sağlam qidalanmanın xərçəngin müalicəsində və xərçənglə mübarizədə mühüm rol oynayır. Sağlam qidalanma xərçənglərin 30-50%-nin qarşısını ala bilər.
Türk mütəxəsislərini fikirincə bu kimi amillər Xərcəng risqinin artmasına səbəb olur- Siqaret, qida əlavəsi, yanlış qidalanma, hərəkətsiz həyat, radiasiya, hava çirkliliyi, müxtəlif toksinlər və genetik səbəblər xərçəngin yaranmasında ən başlıca faktorlardır. Xərçəngin yaranmasının başlıca səbəbi düzgün qida rasionunun olmamasıdır. Həddindən artıq bişmiş yemək xərçəng risqini artırır. Qril, qızartma, sote, qril və manqal kimi yüksək temperaturda müəyyən qidaların bişirilməsi heterosiklik aminlər (HA) və qabaqcıl qlikasiya son məhsulları (AGEs) kimi zərərli birləşmələr yarada bilər. Müəyyən qidalar, məsələn, yağ və zülalda yüksək olan qidalar, bəzi ət və ət məhsulları eləcədə yüksək temperature bişirilən qidalar xərçəngi yaradan ən böyük risq qrupuna daxildir.
Medianews.az
Ayşən Azadova