Yumurtalar əslində soyuducuda nə qədər qala bilər? Mütəxəssis necə yoxlamaq lazım olduğunu izah edir.
Yumurtalar, istifadə müddəti bitdikdən sonra da yemək üçün təhlükəsiz ola bilər. Qidaların son istifadə tarixləri bir az çaşdırıcı görünsə də, bu tarix boşuna yazılamyıb. Yumurtalara gəldikdə, onların göstərilən tarixdə həqiqətən pis olub-olmadığını yoxlamaq üçün sadə yollar var.
Medianews.az xəbər verir ki, bu barədə CNET nəşri yazıb.
Xüsusilə, qida mütəxəssisi Zakari Kartrayt yumurtaların əslində soyuducuda nə qədər qaldığını və onları necə düzgün saxlamağı izah edib.
Yumurtalar soyuducuda nə qədər saxlanılır?
USDA-ya görə, yumurtalar ümumiyyətlə soyuducuda 3-5 həftə yemək üçün təhlükəsiz qalır. Bununla belə, Kartrayt deyir ki, onlar soyuducuda saxlandıqda, istifadə müddəti bitdikdən sonra bir və ya iki həftə yemək üçün təhlükəsiz hesab olunur. Mütəxəssis qeyd edib ki, yumurtalar təravətini qorumaq üçün orijinal karton qablaşdırmada “ucu aşağıya doğru” saxlanılmalıdır. Bu, nəm itkisini yavaşlatır və yumurtanın sarısını mərkəzdə saxlayır.
Bundan əlavə, Kartrayt izah edir ki, yumurtaları soyuducunun qapıda deyil, ən soyuq yerində saxlamaq vacibdir, çünki bu ərazidə temperatur dəyişir. Eyni zamanda, ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin məlumatına görə, qabıqlarında qaynadılmış yumurtalar təxminən bir həftə soyuducuda saxlanılacaq.
Yumurtaları dondurmaq olar?
Yumurtaları dondurmaq olar, ancaq qabığında deyil. Yumurtaları dondurmaq üçün bir seçim onları sındırmaq, döymək və sonra saxlamaqdır. Alternativ olaraq, sarısı və ağını ayrıca dondura bilərsiniz. Məqalədə deyilir ki, həmçinin omlet və ya yumurta topları hazırlayıb iki-üç ay dondurucuda saxlaya bilərsiniz. Yumurta xarab olsa da, çox vaxt onlar düşündüyünüzdən daha uzun müddət təzə qalır.
Yumurtaların təzəliyini necə yoxlamaq olar?
Yumurtalarınızı çatlatmadan əvvəl hələ də yemək üçün təhlükəsiz olub-olmadığını yoxlamaq istəyirsinizsə, bir yumurta və bir stəkan soyuq su ilə üzmə qabiliyyəti testini edə bilərsiniz.
Əvvəlcə, böyük bir stəkanı soyuq su ilə doldurun, sonra yumurtanı ehtiyatla içinə endirin. Yumurta batırsa və yan tərəfə çevrilirsə, yemək təhlükəsizdir. Yumurta batır, lakin dik qalırsa, yemək təhlükəsizdir, lakin bu, köhnə yumurtadır və mümkün qədər tez istifadə edilməlidir. Ancaq yumurta dərhal səthə qalxırsa, demək ki, məhsul xarabdır.
Bir paketdə bir yumurta testdən keçərsə, qalanının təzə olacağına zəmanət vermədiyini də xatırlamağa dəyər. Odur ki, bişməzdən əvvəl hər bir yumurtanı ayrı-ayrılıqda yoxlayın və çatladıqdan sonra qoxusuna fikir verin. Kartrayt qeyd edir ki, güclü kükürd kimi bir qoxu yumurtanın xarab olduğunun göstəricisidir. Ekspert əlavə edib ki, diqqət edilməli olan başqa bir şey, yumurtanın sarısı və ağında bakterial çirklənməni göstərə bilən çəhrayı, yaşıl və ya qarışıq rənglər kimi qeyri-adi rəngləmədir.
Medianews.az