“Ürək sağlamlığı üçün duz və şəkər istehlakına nəzarət etmək lazımdır”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu kardioloq Anastasiya Malay deyib.
O bildirib ki, sağlam həyat tərzi və balanslaşdırılmış pəhriz ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasının əsasını təşkil edir.
Malay, həddindən artıq duzun bu orqanın sağlamlığı üçün təhlükəli ola biləcəyini vurğulayıb: “Duz nisbətən sağlam qidadır. Az miqdarda lazımdır, lakin həddindən artıq mayenin tutulmasına, yüksək qan təzyiqinə və şişkinliyə səbəb olur. Yadda saxlamaq lazımdır ki, istehlak etdiyimiz duzun təxminən 80 faizi duz işlənmiş qidalardan gəlir: çörək, kolbasa, souslar, konservlər, hətta hazır yeməklər”.
Kardioloqun fikrincə, şəkər ürək və damar sağlamlığı üçün heç də az təhlükəli deyil. O, təkcə desertlərdə deyil, həm də zahirən təhlükəsiz görünən bir çox qidalarda tapılır: süd kokteylləri, taxıllar və meyvə yoqurtları. Həddindən artıq şəkər istehlakı maddələr mübadiləsini pozur, piylənməyə səbəb olur, tiamin çatışmazlığına səbəb olduğu üçün ürək əzələsini zəiflədir.
Malay həmçinin kolbasa, sosiska və rahat yeməklər kimi işlənmiş ət məhsullarını istehlak edərkən diqqətli olmağa çağırıb. Onların tərkibində konservantlar, ləzzət artırıcılar və stabilizatorlar var ki, onlar müntəzəm istehlak edildikdə ürək-damar sisteminə zərər verə bilər.
Həkim əlavə edib ki, trans yağlar ürək sağlamlığına zərərlidir. Malay izah edib ki, onlar marqarin, yayılma, fast food, qənnadı məmulatları və müxtəlif qəlyanaltılarda olur.
Medianews.az