“Ürəyin sağlamlığı ilk növbədə gündəlik qidalanma ilə müəyyən edilir”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib.
Həkimin sözlərinə görə, sitrus meyvələri, alma, armud, giləmeyvə, banan, kivi, eləcə də ispanaq, brokoli, kələm, brüssel kələmi, yerkökü, pomidor kimi yarpaqlı və xaç ağacı tərəvəzləri ürək üçün çox faydalıdır. Meyvə və tərəvəzlər kalium, maqnezium, antioksidantlar və qida lifi mənbəyidir ki, bu da lipid profillərinə və damar divarının xroniki iltihabına təsir edərək ateroskleroz riskini azaldır.
Fizioloq vurğulayıb ki, bütün taxıllar yavaş salınan karbohidratlar və həll olunan lifi təmin edir, çəki, qan şəkəri və xolesterin səviyyələrini idarə etməyə kömək edir. Paxlalılar - ilk növbədə mərcimək, lobya və noxud - bitki mənşəli zülal və liflə zəngindir.
Eyni zamanda, o qeyd edib ki, ürək-damar sağlamlığı üçün profilaktik tibb baxımından təkcə bu qidaların diyetə daxil edilməsi deyil, həm də zərərli qidaların (duz, şəkər, trans yağlar, işlənmiş ət) məhdudlaşdırılması vacibdir ki, bu da dayanıqlı, fizioloji cəhətdən sağlam pəhriz yaratmağa kömək edəcək.
Medianews.az