28.07.2025, 09:44
118 baxış
Lamiyə
Yabanı göbələklər... - Zəhərlənməyə səbəb nədir?
Yabanı göbələklər yığılan gün yaxşıca yuyulmalı və emal edilməlidir.
Medianews.az xəbər verir ki, rospotrebnadzor təşkilatı bildirib ki, zəhərlənmələrin ən çox yayılmış səbəblərindən biri yeməli göbələklərin düzgün emal edilməməsi və onların ekoloji cəhətdən əlverişsiz ərazilərdə toplanmasıdır.
Bu, yalnız yollardan və sənaye müəssisələrindən kənarda həyata keçirilə bilər. Həmçinin onları diqqətlə kəsmək və həddindən artıq yetişmiş və ya qurdlu nümunələrdən qaçınmaq tövsiyə olunur.
Rospotrebnadzor göbələkləri toplandığı gün emal etməyi tövsiyə edib: "Yaxşıca yuyun, bişirməzdən əvvəl 10 dəqiqə qaynar suda qaynatın, sonra suyu boşaltın və yenidən yuyun. Bu, tərkibindəki zəhərli maddələrin əhəmiyyətli dərəcədə azalmasına kömək edəcək", - deyə agentliyin mətbuat xidməti izah edib.
Rospotrebnadzor həmçinin icazəsiz bazarlarda və ya yoxlanılmamış şəxsi satıcılardan qurudulmuş, turşu və ya duzlu yabanı göbələk almamağa çağırıb.
Medianews.az