Hadisələrə və söhbətlərə diqqəti yönəltmək, diqqəti artırmaq, fiziki aktiv olmaq, oxuyub öyrənməyə davam etmək kimi davranışlar beynin daha səmərəli istifadəsini təmin edir. Balanslaşdırılmış və sağlam qidalanma beyin inkişafına töhfə versə də, zülal və omeqa 3 əlavələri ilə zəngin bir pəhriz də beyin üçün çox faydalıdır.
Balanslı və sağlam qidalanmanın beyin inkişafında mühüm rol oynadığını vurğulayan Nevrologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Yaşar Kütükçü beynin inkişafı üçün zülalla və omeqa 3 ilə zəngin qidalanmanı vacib hesab edir. Xüsusilə, həddindən artıq yağlı, hazır və şəkər yüklü qidalar erkən dövrdə insulin müqavimətini artıra və demansa səbəb ola bilər.
Koqnitiv funksiyaların azalması səbəbindən inkişaf edən Alzheimer xəstəliyinin də genetik yönü olduğunu ifadə edən Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ailəvi Alzheimer xəstəliyinin yüzdə beşindən azını təşkil etdiyini vurğulayıb:
“Bu geni daşıyanlar 50 yaşından əvvəl simptomlar göstərə bilirlər. Ancaq ailədə Alzheimer geninin olması mütləq xəstəliyin baş verəcəyi anlamına gəlmir. Alzheimer, qidalanma, yüksək xolesterin, D vitamini çatışmazlığı, hipertoniya, diabet kimi dəyişdirilə bilən faktorlarla yaxından əlaqəlidir və fərdin özünü aktiv tutma qabiliyyətinə və ən əsası genetik riskdən daha çox bədən idmanı sürətinə təsir edir.
Beyin yorğunluğu zamanı ən çox rast gəlinən şikayətlər sırasına unutqanlıq, öyrənmə və əzbərləmə pozğunluqları, beyində ağırlıq hissi, diqqətsizlik, səbirsizlik və tez əsəbiləşmə halları da daxildir. Beyin yorğunluğu yaşayan insanlar mütaliə zamanı çətinlik çəkir, digər səhifəyə keçdiyində əvvəlki səhifəyə təkrar baxmaq ehtiyacı duyurlar.
Medianews.az