Əczaçı İqor Sokolski allergiya xəstələri üçün portağal və naringinin təhlükələrini müqayisə edib.
Medianews.az xəbər verir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, əgər sitrus meyvələrindən birinə reaksiya artıq baş veribsə, digərinə də baş vermə ehtimalı yüksəkdir.
Buna baxmayaraq, Sokolski qeyd edib ki, naringi pulpası daha az turşuludur və mədə və qida borusunun selikli qişasına daha yumşaq təsir göstərir. Bu vacibdir, çünki təkbaşına belə qıcıqlanma bədəndə histaminin ifrazına səbəb olur. Bu sözdə psevdoallergik reaksiyadır.
Naringilərə qarşı mənfi reaksiya 200-ə qədər müxtəlif komponentdən ibarət olan meyvənin qabığında və ağ qişasında cəmləşən naringi efir yağının mürəkkəb tərkibi səbəbindən yarana bilər.
Allergiya riskini azaltmaq üçün Sokolski naringilərin tamamilə soyulmasını, qabığını dərhal atılmasını və eyni anda iki və ya üçdən çox yaxşı yuyulmuş meyvə yeməməsini tövsiyə edib.
Medianews.az