Medianews.az
Uzunömürlülük üçün əsas
132 baxış

Uzunömürlülük üçün əsas faktor

Dietoloq Eileen Tsarkova uzunömürlülüyün əsas amillərindən biri kimi düzgün bəslənməni qeyd edib.

Medianews.az xəbər verir ki, Tsarkovanın sözlərinə görə, düzgün qidalanma orqanizmin hüceyrələrini enerji və tikinti materialları ilə təmin edir.

Balanslaşdırılmış qidalanma insan orqanizminin keyfiyyətini, uzunömürlülüyünü və funksionallığını müəyyən edir.

Həkim vurğulayıb ki, balanslaşdırılmış qidalanmaya meyvələr, giləmeyvə, bütün kök tərəvəzlər, dəniz yosunu, göyərti, toxum, çiy qoz-fındıq daxil edilməlidir. Bu qidaların tərkibində vitaminlər, canlı fermentlər, çoxlu doymamış yağ turşuları və yüksək keyfiyyətli amin turşuları var.

O əlavə edib ki, mürəkkəb karbohidratlar insan orqanizmi üçün vacibdir: "Pəhrizdə mürəkkəb karbohidratlar olmadıqda, zülallar - hüceyrələrin tikinti materialları - istifadə olunur. Bu o deməkdir ki, insan, məsələn, tam taxıllar, paxlalılar və mürəkkəb təmizlənməmiş karbohidratlar yeməsə, orqanizm özünü saxlamaq üçün əzələləri yandırmağa məcbur olur. Bu, qocalma prosesini sürətləndirir”.

Medianews.az

Bizə qoşulun