Medianews.az
Ağciyər xərçəngi riskini artıran
43 baxış

Ağciyər xərçəngi riskini artıran qidalar

Yediklərimiz ağciyər xərçəngi riskinə əvvəllər düşünüldüyündən daha çox təsir göstərə bilər. Məsələn, yüksək glisemik indeksi olan qidalar bu riski əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.

Medianews.az xəbər verir ki, bu nəticəyə “The Annals of Family Medicine” jurnalında öz işlərini dərc edən bir qrup alim gəlib. 

Glisemik indeks (GI) karbohidratların qan şəkərinin səviyyəsini nə qədər tez qaldırdığını ölçür. GI nə qədər yüksəkdirsə, qlükoza və insulində bir o qədər də artım olur. Belə dalğalanmalar iltihab və sürətlənmiş hüceyrə bölünməsi ilə əlaqələndirilir. Yüksək GI olan qidalara, məsələn, ağ çörək, şirniyyat və təmizlənmiş düyü daxildir.

Alimlər təxminən 12 ildir pəhrizləri izlənilən 101 000-dən çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər. Nəticələr göstərib ki, pəhrizlərində yüksək GI qidaları olanların ağciyər xərçəngi riski təxminən 13% daha yüksəkdir.

Üstəlik, yüksək glisemik yük - təkcə GI deyil, həm də karbohidratların miqdarını nəzərə alan bir göstərici - qoruyucu amil olduğu aşkar edilmişdir. Meyvə, tərəvəz və tam taxıllardan çoxlu kompleks karbohidratlar yeyənlərin ağciyər xərçənginə tutulma riski 28% azalıb.

Müəlliflər vurğulayırlar ki, vacib olan karbohidratların miqdarı deyil, keyfiyyətidir. Aşağı GI-li bitki qidaları yavaş-yavaş qan şəkərinin səviyyəsini artırır, iltihabı azaldır və maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır.

Medianews.az

Bizə qoşulun