29.07.2025, 10:02
170 baxış
Lamiyə
Açıq buffet... - Nəyə diqqət etməliyik?
“Açıq bufet sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Zuxra Pavlova deyib.
Pavlovanın sözlərinə görə, açıq bufetdə gigiyena qaydalarına əməl olunmur. " eyni maşaya toxunur. Kimsə salatın yanında asqırır. Kimsə qaşığını ümumi boşqaba qoyur.
O, başqa bir təhlükəni temperatur rejiminə əməl edilməməsi adlandırıb. Onun sözlərinə görə, açıq bufetdə qida saxlanan temperaturda orada bakteriyalar aktiv şəkildə inkişaf edir.
"Əgər sizdə allergiya varsa bufet lotereyadır. Qoz-fındıq, qlüten, süd izləri hər yerdə ola bilər, bir şərtlə ki, qaşıqlar bir neçə yemək arasında bölüşdürülür", - həkim də xəbərdarlıq edib.
Pavlova bufetin beşinci təhlükəsi kimi həddindən artıq yemək riskinin yüksək olduğunu qeyd edib. Bunun qarşısını almaq üçün həkim kiçik bir boşqab götürməyi, onu tərəvəz və proteinlə doldurmağa başlamağı, yavaş-yavaş yemək və çoxlu su içməyi məsləhət görüb.
Bundan əlavə, o, bufetə iki dəfədən çox yaxınlaşmamağı və süfrəyə yemək qoymağa başlamazdan əvvəl bütün yeməklərə baxmağı tövsiyə edib.
Medianews.az