17.01.2025, 08:33
220 baxış
Lamiyə
Diabet xəstələri yerkökü yeyə bilərmi?
Şirin dadına baxmayaraq, yerkökü qan şəkərinin səviyyəsini idarə edə bilir. Şəkər və karbohidratları ehtiva etdikdən sonra yüksək glisemik indeksə malikdir, bu da daha yaxşı bir iş görür və qan şəkərinin səviyyəsinə daha güclü təsir göstərir.
Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, çiy kökün Gİ-si ümumiyyətlə 16, qaynadılmış yerkökün Gİ-si isə 32 ilə 49 arasındadır. Buna görə də indeksin aşağı salınması sağlamlıq üçün daha yaxşıdır.
Göz sağlamlığını yaxşılaşdırır
Yerkökü zeaksantin və luteinlə zəngindir və həmçinin görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran beta-karotenlərə malikdir. Diabet xəstələri tez-tez bu problemlə qarşılaşırlar.
Yerkökü ən çox göz sağlamlığımız üçün vacib olan A vitaminini çevirən beta-karoten ehtiva edir. Həddindən artıq A vitamini çatışmazlığı da korluğa səbəb olur və yerkökü bu prosesin baş verməsinin qarşısını alır.
Qlükoza səviyyəsinə nəzarət edir
Yerkökü orqanizmdə qan qlükoza səviyyəsinə nəzarət edən A vitamini ilə zəngindir. Qan şəkərinin səviyyəsini saxlamaq həqiqətən vacibdir.
Yerkökü həmçinin şəkər xəstələri üçün vacib olan antioksidanlar, lif və digər qida maddələrini ehtiva edir. 100 bal o deməkdir ki, qida bədənə qlükoza adlanan bir növ şəkər yeməklə eyni təsir göstərir.
Yerköküdəki glisemik indeks təbii olaraq aşağı olduğundan, şəkər xəstələri üçün yerkökü yemək təhlükəsizdir.
Buna görə də yerkökü qan şəkərinin səviyyəsini saxlamaq istəyən diabet xəstələri üçün təhlükəsiz seçim hesab edilə bilər. Bundan əlavə, xüsusilə keto və ya ketogenik pəhriz izləyənlər az miqdarda yerkökü yeyə bilərlər.
Yerkökü yaxşı lif, K1 vitamini, kalium, beta karoten və antioksidant mənbəyidir. Bu, arıqlamağa kömək edən və bədənimizdəki xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən, eyni zamanda göz sağlamlığının keyfiyyətini yaxşılaşdıran bir qidadır.
O, həm də sağlam bir karbohidrat mənbəyidir, zülalda, yağda və natriumda azdır, lakin A vitamini, kalsium, maqnezium və folatın yüksək mənbəyidir.
Paylaş: