"İşlənmiş qırmızı ət, qızardılmış qidalar, duz və şəkərin müntəzəm istehlakı xərçəngin inkişafına təkan verə bilər".
Medianews.az xəbər verir ki, bunu diyetoloq Anna Brajnikova deyib.
O bildirib ki, emal edilmiş ət və hisə verilmiş ətlər uzun müddət istehlak edildikdə kolorektal xərçəngə səbəb ola bilər. Hətta təzə qırmızı ət də kolon xərçənginin tətikçisi hesab olunur.
Bu, bu qidalardan tamamilə imtina etməyiniz demək deyil, lakin onların istehlakını həftədə 350-500 qrama qədər məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.
Brajnikovanın sözlərinə görə, spirt ən güclü pəhriz kanserogenlərindən biridir - hətta onun kiçik dozaları döş, qaraciyər, yemək borusu, ağız boşluğu, boğaz və yoğun bağırsaq xərçəngi riskini artırır.
Diyetoloq əlavə edib ki, tərkibində artıq duz, şəkər, nitrit və trans yağları olan yüksək emal olunmuş qidalar da kanserogendir.
Yüksək temperaturda qızardılanda və ya bişdikdə akrilamid əmələ gətirən qidalardan da çəkinməlisiniz. Bunlara kartof qızartması, çipslər və digər qızardılmış kartoflar daxildir. Həyat tərzinizi və pəhrizinizi dəyişdirməklə xərçəng hallarının 30-40 faizə qədərinin qarşısını almaq olar.
Bunun üçün tərəvəz, meyvə, bütöv dənli bitkilər və paxlalı bitkilərdən lif qəbulunu artırmaq, qırmızı əti məhdudlaşdırmaq, spirti minimuma endirmək və ya tamamilə aradan qaldırmaq, çəkiyə nəzarət etmək, duz qəbulunu azaltmaq lazımdır.
Həkim həmçinin qızardılmış yeməklərdən qaçınmağı, onun əvəzinə qaynatmaq, bişirmək və ya bişirməkdən imtina etməyi tövsiyə edib.
Medianews.az