Alimlərin araşdırması, müxtəlif bədən tipli insanlar üçün portağal suyunun qeyri-adi faydalarını göstərib. Sağlam içkilər arasında portağal suyu həm populyarlığı, həm də potensial faydaları ilə, klassik seçim kimi seçilir.
Medianews.az xəbər verir ki, bu barədə Eating Well yazır.
Tədqiqatlar göstərib ki, portağal suyu flavonoidlər adlanan faydalı birləşmələrin, xüsusən də hesperidin əsas mənbəyidir. Bunlar antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri ilə tanınır.
Alimlər portağal suyunun müntəzəm istehlakının ürək sağlamlığını və maddələr mübadiləsini dəstəkləyə biləcəyini müəyyən etmək qərarına gəliblər. Tədqiqatın bir hissəsi olaraq, gündəlik portağal suyu içdiyimiz zaman bədənimizdə baş verən molekulyar dəyişiklikləri araşdırıblar.
“Molecular Nutrition and Food Research” jurnalında dərc edilən tapıntılar bu sadə içkinin genlərimizə və ümumi rifahımıza necə güclü təsir göstərə biləcəyi ilə bağlı maraqlı fikirlər verir.
Tədqiqat necə aparılıb?
Alimlər ətraflı təhlil üçün 20 sağlam yetkin insanı, xüsusən də 21-36 yaş arası 10 kişi və qadını cəlb ediblər. İştirakçıların xroniki xəstəlikləri yox idi, siqaret çəkmirdilər, hamilə deyildilər və tədqiqat nəticələrinə təsir edə biləcək dərmanlar və ya əlavələr qəbul etmirdilər.
Tədqiqatdan əvvəl üç gün ərzində iştirakçılar sitrus meyvələri və onların törəmələrindən, həmçinin çiyələk, qəhvə, şokolad və çay kimi flavonoidlərlə zəngin qidalardan uzaq durmuşlar.
Tədqiqatın bir hissəsi olaraq, hər bir iştirakçı iki porsiyaya bölünərək 60 gün ərzində gündəlik 500 ml pasterizə edilmiş 100% portağal suyu istehlak edib. Bir hissəsi səhər, digəri isə günorta qəbul edilib.
Tədqiqatın əvvəlində (0-cı gün) və sonunda (60-cı gün) qan nümunələri toplanıb, qan təzyiqi və digər həyati əlamətlər ölçülüb.
Tədqiqatın əvvəlində və sonunda nəticələri müqayisə edərək, alimlər iki aylıq gündəlik portağal suyu istehlakından sonra nəyin dəyişdiyini dəqiq müəyyən edə biliblər.
Tədqiqat nəticələri
Təhlil nəticəsində məlum olub ki, tədqiqat müddəti ərzində 100% portağal suyu istehlakı ümumilikdə 3790 gendə dəyişikliklə nəticələnib. Qeyd edək ki, 2487 gen aşağı requlyasiya edilib, yəni onların aktivliyi azalıb, 1303 gen isə yuxarı tənzimlənib, yəni aktivlik artıb.
“Critical Reviews in Food Science and Nutrition” jurnalında dərc edilən daha geniş sistematik araşdırma və meta-analiz, gündə ən azı 500 ml portağal suyu içməyin qan şəkəri, xolesterin və iltihab markerlərinin yaxşılaşması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən edib.
Portağal suyunun faydaları nələrdir?
Portağal suyu güclü antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik hesperidin kimi flavonoidlərin mənbəyidir. Gündəlik bir stəkan portağal suyu içməyi vərdiş halına gətirmək qan təzyiqini aşağı salmağa, iltihabı azaltmağa və hətta bədəndə yağ mübadiləsini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Nəşr qeyd edir ki, bunlar ürək xəstəlikləri, şəkərli diabet və piylənmə kimi xəstəliklərin inkişaf riskini azaldan əsas amillərdir.
Eyni zamanda, əgər bir insanın qan şəkəri səviyyəsinə nəzarət etməsi lazımdırsa, o zaman porsiya ölçülərinə diqqət yetirmək vacibdir, çünki portağal suyu həddindən artıq istehlak edildikdə qlükoza səviyyəsinə təsir edə biləcək təbii şəkərləri ehtiva edir.
Alimlər təəccüblü nəticəyə gəliblər ki, portağal şirəsi bədən tipindən asılı olaraq orqanizmə müxtəlif təsirlər göstərə bilər. Məsələn, kilolu olsanız, şirə bədəninizə yağları daha effektiv şəkildə parçalamağa kömək edə bilər. Əgər arıqsınızsa, daha güclü antiinflamatuar təsir göstərə bilərsiniz.
Medianews.az