Medianews.az
Ürəyin sağlamlığı üçün payızda
85 baxış

Ürəyin sağlamlığı üçün payızda bunları yeyin – 7 QİDA

Mövsümi qidalar dadlı olmaqla yanaşı, orqanizmə müalicəvi təsir göstərir. İlin istənilən vaxtında olduğu kimi, payızda da evdə bişirilən ləzzətli yeməklərdən dadmaq istəyirik, lakin sağlamlığımıza da diqqət yetirməliyik. Buna görə də, ən yaxşı seçim yalnız sağlam deyil, həm də ləzzətli yeməklərin tərkib hissəsi kimi istifadə edilə bilən mövsümi meyvə və tərəvəzlərə diqqət yetirməkdir.

Medianews.az xəbər verir ki, bu barədə Parade nəşri yazıb.

Kardioloq Metyu Bokçe deyib ki, ürək üçün sağlam qidalanma haqqında düşündüyümüz zaman diqqət etməli olduğumuz əsas şeylər təzə meyvə və tərəvəzlər, yağsız zülallar və bütün taxıllardır. Biz lif və zülalda yüksək, lakin natrium və doymuş yağda az olan qidalara üstünlük verməliyik.

  1. Şirin kartof

Şirin kartof sağlam ürək üçün əla payız qidasıdır. Kardioloq Ami Bxatt bildirib ki, kartof bədəni iltihabı azaldan və ürək sağlamlığını dəstəkləyən beta-karoten kimi lif və antioksidantlarla təmin edir. Bokçe deyir ki, şirin kartof A vitamini ehtiva edir və hətta LDL (pis) xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər.

  1. Balqabaq

Bokçe qeyd edir ki, balqabaq lif, antioksidanlar və əsas vitaminlərlə zəngindir, lakin natriumda azdır. Kardioloq balqabaq şorbası reseptlərini sınamağı, maksimum fayda əldə etmək üçün çili əlavə etməyi tövsiyə edib. O, həmçinin balqabaq pastasını vaxtaşırı sınamağı təklif edib, lakin ümumilikdə ürək sağlamlığı üçün daha az duzlu və daha az şirin yeməklər seçmək daha yaxşıdır.

  1. Brüssel kələmi

Bu tərəvəz adətən payızda yeyilir. Bxatta görə, o, K vitamini və antioksidantlarla zəngindir və yüksək lif tərkibi sağlam xolesterol səviyyəsini saxlamağa kömək edir.

  1. Zoğal

Bu payız giləmeyvələri salata əlavə edilə bilər və ya sous hazırlamaq üçün istifadə edilə bilər. Bxatta deyir ki, zülalın tərkibində qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdıran və oksidləşdirici stressi azaldan polifenollar var.  O, ərzaq mağazasında gördüyünüz həddindən artıq şirin konservləşdirilmiş versiyalardan çəkinməyi məsləhət görür.

  1. Almalar

Kardioloq Gianna Romano deyir qeyd edib ki, almanın tərkibində iltihabı azaldan, qan təzyiqini aşağı salan və ürək-damar xəstəliklərinin azalmasına səbəb olan aterosklerozun qarşısını alan vitaminlər və polifenollar var. Onun sözlərinə görə, payızda özünüzü bir az dadmaq istəyirsinizsə, bu meyvələrdən salatlar və ya alma piroqları hazırlaya bilərsiniz.

  1. Süfrə çuğunduru

Romanonun sözlərinə görə, bu doldurucu tərəvəzin tərkibində qan damarlarını rahatlaşdıran və genişləndirən nitratlar var, bu da qanın damarlardan daha asan axmasına imkan verir. Nəticədə qan təzyiqi aşağı düşür. Qeyd edilir ki, bu tərəvəz yüksək təzyiqə qarşı qalıcı dərman ola bilməz, ancaq onu qida rasionunuza əlavə etsəniz faydalı olar.

  1. Qoz

Bu məhsul ürək-sağlam xüsusiyyətləri ilə tanınır. Kardioloq Tariqşah Syed bildirib ki, ozun tərkibində xolesterini aşağı salan və ürəyin sağlamlığını yaxşılaşdıran bitki mənşəli omeqa-3 və sağlam yağlar var.

Payız meyvə və tərəvəzlərindən ürək-damar sistemi üçün maksimum fayda əldə etmək üçün onları düzgün hazırlamaq vacibdir.

Syed əlavə edib ki, payız yeməkləri hazırlayarkən ağır krem, yağ və artıq şəkərdən qaçın, bunun əvəzinə sağlam yağlarla çörək bişirməyə və ya yüngülcə qızartmağa diqqət yetirin.

Medianews.az  

Bizə qoşulun