Yeni bir araşdırma göstərib ki, tünd şokolad yemək daha uzun yaşamağa kömək edir.
Medianews.az Unian-a istinadən xəbər verir ki, tədqiqatda səhhətində problem olmayan 1500-dən çox insan iştirak edib.
Tünd şokoladın əsas tərkib hissəsi olan kakaoda bitkilər tərəfindən əmələ gələn əsas birləşmə teobromin var.
Yeni araşdırmalar göstərib ki, birləşmə bioloji yaşı azaldır.
Mütəxəssislər hələlik teobrominin bu qədər qocalma əleyhinə təsirinin dəqiq nə qədər olduğunu tam olaraq bilmirlər.
Şəkərsiz şokoladın acı dadını verən teobromin yalnız yüksək miqdarda kakao olan şokoladda əhəmiyyətli miqdarda olur.Tünd şokoladın tərkibində çox miqdarda yağ və şəkər ola bilər, ona görə də balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi onu orta səviyyədə istehlak etmək lazımdır.
Tədqiqatçı Cordana Bell bu barədə öz fikirini bildirib: "Biz demirik ki, insanlar daha çox tünd şokolad yesinlər. Amma bu araşdırma bizə gündəlik qidaların daha sağlam və uzun ömür üçün necə ipucu ola biləcəyini anlamağa kömək edə bilər".
Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, qanında teobromin səviyyəsi yüksək olan insanların bioloji yaşı faktiki yaşlarından və ya "xroniki" yaşlarından daha aşağıdır. Kakao və qəhvədəki digər metabolitlər arasında oxşar əlaqənin olub-olmadığını araşdırdıqdan sonra bu təsirin teobrominə xas olduğunu aşkar ediblər.
Teobromin qan təzyiqini aşağı salır, yağ metabolizmasını təşviq edir, qan dövranını yaxşılaşdırır, idrak funksiyasını gücləndirir və yaşa bağlı bilişsel geriləmə ilə mübarizə aparır.
Medianews.az