“Tərəvəz və meyvələr qiymətli lif və vitamin mənbəyidir, lakin bəzi insanlara onları çiy yemək tövsiyə edilmir”
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova danışıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, mədə-bağırsaq traktının (GİT) xəstəlikləri olan xəstələr pomidor, soğan, sarımsaq və qırmızı bibər kimi açıq dad keyfiyyətləri olan tərəvəzləri yeməməlidirlər.
Həkim onların uzun və ağrılı mədə yanmasına səbəb ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edib. Bundan əlavə, Melnikovanın qeyd etdiyi kimi, mədənin iltihabı, qıcıqlanması və ya hərəkətliliyinin pozulması ilə bağlı problemlər varsa, xam tərəvəzlər təhlükəlidir, çünki onlar həddindən artıq qaz meydana gəlməsinə, mədə ağrısı və nəcisin pozulmasına səbəb ola bilər.
Qastroenteroloq həmçinin xroniki xolesistit, öd kisəsi və öd yollarının diskineziyası olan xəstələrdə çiy tərəvəzlərin istehlakını məhdudlaşdırmağa çağırıb. O, izah edib ki, bu xəstəlikləri olan insanlarda az yağlı pəhriz ödün qalınlaşmasına, durğunluğuna və daşların əmələ gəlməsinə səbəb olur.
Medianews.az