Medianews.az
Bağırsaqlara zərərlidir: Həkim heç vaxt
314 baxış

Bağırsaqlara zərərlidir: Həkim heç vaxt yemədiyi meyvələrin adını çəkib

10 ildən artıqdır ki, bağırsaqları tədqiq edən Harvard qastroenteroloqu Saurabh Sethi hesab edir ki, çox yetişmiş banan bağırsaqlar üçün zərərlidir və onları heç vaxt özü yemir.

Medianews.az xəbər verir ki, o, həmçinin həzm sisteminə faydalı olan meyvələrin reytinqini tərtib edib.  

Onun sözlərinə görə, bütün meyvələr eyni dərəcədə sağlam deyil və bəziləri hətta bağırsaqlara zərər verir, məsələn, çox yetişmiş banan - milyonlarla insanın sevimli səhər yeməyi.

Ekspertə görə, onlarda çox şəkər yüksəkdir. O qeyd edib ki, bu meyvələr qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilər, buna görə də bağırsaq bakteriyaları üçün daha az yanacaq təmin edir.

Nəşr yazır ki, banan yetişdikcə onların davamlı nişastası və ümumi pəhriz lifinin tərkibi azalır, şəkərin miqdarı isə artır.

Davamlı nişasta nazik bağırsaqda həzm olunmayan, lakin yoğun bağırsaqda fermentləşən, prebiyotik rolunu oynayan və faydalı bakteriyaları qidalandıran bir karbohidratdır. Elə buna görə də azca yaşıl banan bağırsaqlar üçün daha yaxşıdır (10-dan 5-i), artıq yetişmiş bananlar isə həkimin “qara siyahısı”na salınıb.

Lakin kivi, ekspertə görə, bağırsaq sağlamlığı üçün gözəl meyvədir: bir meyvədə təxminən 2 q lif var. Bağırsaqlarda gel əmələ gətirir, qəbizliyi aradan qaldırır və nəcisi normallaşdırır.

Sethi bağırsaqlara faydalı olan meyvələr arasında birinci yeri qaragilə, ikinci yeri isə nar tutub. Onun sözlərinə görə, bu meyvələr orqanizmə uzun müddətdir şəkərli diabet kimi xəstəliklərlə bağlı olan sərbəst radikallarla mübarizə aparan antioksidantlarla zəngindir.

Narın tərkibində bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edə biləcək güclü bir polifenol növü olan elagitanninlər də var.

Barselona Universitetinin nutritionistləri tərəfindən aparılan bir araşdırmada, çox miqdarda polifenol olan qidalar (tünd giləmeyvə, kakao, zeytun yağı) yeyən iştirakçıların ürək xəstəliyinə tutulma riski çox az istehlak edənlərə nisbətən 46 faiz daha azdır.

Qovunlar, armudlar və almalar bağırsaq-sağlam meyvələr sıralamasında sonrakı yerləri tutur, üzüm və portağal isə 10 baldan yalnız 2-3 bal toplayıb.

Üzümlər əsasən sudur, C vitamini və kaliumla zəngindir və iltihabı azaldır. Lakin onların digər meyvələrlə müqayisədə ümumi qida dəyərinin aşağı olduğu qeyd edilir.

Portağalda immunitet sistemini gücləndirməyə və infeksiyaya qarşı mübarizə aparmağa kömək edən bol miqdarda C vitamini, fol turşusu və antioksidantlar olsa da, bu meyvəni istehlak etməyin məlum riskləri də var.

Bununla belə, C vitamini dərinin, qan damarlarının, sümüklərin və qığırdaqların sağlam olması üçün vacibdir və çatışmazlıq sinqa xəstəliyinə səbəb ola bilər.

Medianews.az

Bizə qoşulun