Mütəxəssislər bildirib ki, heç bir miqdarda şərab sağlamlıq üçün faydalı hesab edilə bilməz.
Medianews.az Unian-a istinadən ağ və qırmızı şərab haqqında məlumat verir.
Diyetoloq Sapna Peruvemba qeyd edir ki, ilk nəzəriyyələr müntəzəm qırmızı şərab istehlakının ürək sağlamlığı üçün faydalı olduğunu göstərib.
Qırmızı şərab və ya ağ şərab: hansı daha sağlamdır?
Qırmızı və ağ şərabın potensial sağlamlıq faydaları onların necə hazırlandığından asılı olaraq dəyişir. Peruvemba izah edib ki, qırmızı şərab fermentasiyası zamanı üzüm qabıqları, toxumları və gövdələri yerində qalır və antioksidanların əksəriyyəti məhz burada cəmləşir. Ağ şərabda qabıqlar və toxumlar fermentasiyadan əvvəl çıxarılır. Qırmızı şərab ən yüksək konsentrasiyaya malikdir.
Diyetoloq Ceymi Baham əlavə edib ki, ağ şərablardakı resveratrol (güclü bir antioksidant) miqdarı qırmızı şərablardakından təxminən 10 dəfə azdır. Lakin, hətta bu yüksək konsentrasiya, giləmeyvə və ya üzümü orijinal formasında yeməklə əldə edəcəyiniz antioksidant miqdarı ilə müqayisədə əhəmiyyətsizdir. Baham qeyd edib ki, bunun öz mənfi sağlamlıq nəticələri var. "Terapevtik effekt əldə etmək üçün şərabdakı resveratrol miqdarını istehlak etmək üçün standart bir porsiya şərabdan daha çox istehlak etməlisiniz".
Antioksidanların olmasına baxmayaraq, mütəxəssislər şərabın sağlam olduğunu düşünməyin düzgün olmadığını söyləyirlər.
Peruvemba vurğulayıb ki, heç bir miqdarda şərab həqiqətən sağlamlıq üçün faydalı hesab edilə bilməz. Onun sözlərinə görə, əgər kimsə şərab içməyə qərar verirsə, bu, sağlamlıq səbəbləri üçün deyil, ondan zövq aldığı üçün olmalıdır.
Baham razılaşıb və öz əlavələrinin edib: "Bəziləri şərabın ürək üçün faydalı olduğuna və sağlamlığı yaxşılaşdıra biləcəyinə inanırlar. Lakin müntəzəm idman və lif qəbulu xərçəng riskini azalda, ürək sağlamlığını da yaxşılaşdıra
bilər.Bunlar isə istənilən miqdarda spirtli içki qəbulu ilə baş verə bilər".
Buna görə də, bu halda qırmızı və ağ şərab arasında heç bir fərq yoxdur. Əslində, Nutrients jurnalında dərc olunmuş bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma, qırmızı şərabın texniki cəhətdən daha çox "faydalı" birləşmələr ehtiva etməsinə baxmayaraq, hər iki növ şərabın alkoqoldan qaynaqlanan ümumi xərçəng riskinə eyni təsir göstərdiyini müəyyən etmişdir.
Medianews.az