Medianews.az
Acqarına bunları
74 baxış

Acqarına bunları YEMƏYİN - 8 QİDA 

Ac olduğumuzda mətbəxdə ilk gördüyümüz qidanı götürüb yemək vərdişimizi var. Bu proses çox vaxt səhər və ya işdən sonra baş verir. Lakin bunu etmək mədənizi narahat edə bilər. 

Medianews.az Realsimple-lə istinadən acqarına yeməməli olduğumuz səkkiz qidanı təqdim edir: 

1. Qəhvə

Səhər oyandıqdan dərhal sonra tünd qara qəhvə içməkdən çəkinin. Bu içki acqarına zərərli ola bilər. Çünki kofein mədə turşusu ifraz edən bir hormon olan qastrinin ifrazını stimullaşdırır. Bu təsir reflüks simptomlarına səbəb ola bilər: şişkinlik, ürəkbulanma və gəyirmə.

2. Acılı yeməklər

Doktor Çatkan qeyd edib ki, ədviyyatlı qidaların mədənizi qıcıqlandırıb-qıcıqlandırmaması onlara öyrəşib-öyrənməməyinizdən asılıdır. Əgər ədviyyatlı qidalara öyrəşməmisinizsə, onlar acqarına həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

3. Şirniyyatlar

Yeməyə desertlə başlamaq yaxşı fikir deyil. Acqarına şirin qidalar qan şəkərinin və insulinin kəskin şəkildə artmasına, ardınca isə enerjinin sürətlə azalmasına səbəb ola bilər. Şəkərin udulmasını yavaşladan yüksək lifli qidalarla başlamaq daha yaxşıdır.

Bundan əlavə, acqarına şirniyyatlar ishala səbəb ola bilər.

4. Kofeinli çaylar

Qəhvə kimi, kofeinli çaylar da boş mədəni qıcıqlandıra və turşuluğu artıraraq reflüks simptomlarına səbəb ola bilər.

Bu, ən çox tərkibində daha çox kofein olan qara çaya aiddir. Yaşıl çay bir az daha yüngül təsir göstərir, lakin yenə də narahatlığa səbəb ola bilər. Bununla belə, kofeinsiz bitki çayları ümumiyyətlə acqarına təhlükəsizdir.

5. Qatıq

Qatıq tərkibindəki probiotiklər və süd turşusu sayəsində bağırsaq üçün faydalıdır. 

6. Qazlı içkilər

Qazlı içkilər, xüsusən də acqarına gəyirməyə, şişməyə və narahatlığa səbəb ola bilər.

7. Yağlı qızardılmış qidalar

Kartof fri, qızardılmış toyuq və ya soğan halqaları çoxlu yağ ehtiva edir və bu yağların həzm olunması uzun çəkir. Bu, qidanın mədədə daha uzun müddət qalmasına və artıq turşu istehsalını stimullaşdırmasına səbəb olur ki, bu da ağrı və narahatlığa səbəb ola bilər.

8. Sitrus meyvələri və onlardan alınan şirələr

Qreyfrut, portağal və onların şirələri məşhur səhər yeməyi qidalarıdır, lakin acqarına yeyildikdə, tərkibindəki turşuluq səbəbindən mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Bu, xüsusilə həssas həzm sistemi olan və ya ürək yanmasına meylli olanlar üçün doğrudur.

Medianews.az

Bizə qoşulun