Medianews.az
Bu əlamət albalıda varsa, <span style=color:red> yeməyin
86 baxış

Bu əlamət albalıda varsa, yeməyin

“Turş iyi olan albalı sağlamlığa zərər verə bilər”. Medianews.az xəbər verir ki, bunu toksikoloq həkimi Mixail Kutışov deyib. Onun sözlərinə görə, albalı tez-tez qida zəhərlənməsinə və allergik reaksiyalara səbəb olur, xüsusən də kimdənsə və ya şübhəli yerlərdə satın alınarsa. Kutuşovun diqqət etməyi tövsiyə etdiyi ilk şey albalının görünüşü idi. Yaxşı albalı sıx, elastikdir, çuxur, ləkə, çat və çürük əlamətləri yoxdur. Giləmeyvələrdə tünd ləkələr varsa və ya toxunmağa yapışqandırsa, onları götürməmək daha yaxşıdır. Albalı yığılandan sonra yetişmir, ona görə də yetişməmişsə - yaşıl və ya turş - daha dadlı olmayacaq. Dəridə şübhəli parlaq parıltı, xüsusən də albalı uzaqdan gəlibsə, giləmeyvələrin kimyəvi müalicəsini göstərə bilər. Bundan əlavə, o, insanları gilas qoxusuna diqqət yetirməyə çağırıb. Alçanın turş və ya qıc qoxusu varsa, bu, xarab olmaqdan xəbər verir. Yaxşı giləmeyvə yüngül, təzə ətirli olur. Yaşıl və elastik gövdəli albalı seçmək daha yaxşıdır - bu təravət əlamətlərindən biridir, lakin onlar quru və ya qaradırsa, deməli, giləmeyvə uzun müddətdir ətrafda yatıb. Həkimin fikrincə, qutuda çoxlu zədələnmiş meyvələr görsəniz, şirəsi sızırsa və ya milçəklər uçursa, giləmeyvə almamalısınız - bu, sanitar saxlama şəraitinin pozulmasından xəbər verir. Kutışov mövsümiliyi də unutmamağa çağırıb. Əgər siz artıq yazın sonunda satışa çıxarılan albalı görsəniz, bu, onların böyümə stimulyatorlarından istifadə edərək istixanalarda yetişdirildiyini və ya kənd təsərrüfatı məhsullarının təhlükəsizliyi üçün daha az sərt tələbləri olan ölkələrdən gəldiyini ifadə edə bilər. Həkim aydınlaşdırıb ki, bu cür giləmeyvə çox vaxt artan miqdarda nitrat və pestisidlər ehtiva edir ki, bu da ciddi həzm pozğunluqlarına və allergiyaya səbəb ola bilər. Medianews.az

Bizə qoşulun