26.05.2025, 10:40
142 baxış
Lamiyə
Kimlər gilasdan ehtiyat etməlidir?
“Gilasın həddindən artıq istehlakı qarın ağrısı və şişkinlik, dəri səpgiləri kimi xoşagəlməz yan təsirlərə səbəb ola bilər və bəzi insanlar üçün hətta təhlükəli ola bilər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və dietoloq Daria Xaykina deyib.
Həkim ilk növbədə öd kisəsində problemi olan insanlara gilası ehtiyatla yeməyi tövsiyə edib. Bu məhsul safranın sərbəst buraxılmasını stimullaşdırır, lakin kanallar tıxanmış və ya iltihablanmışsa, sağ hipokondriyumda ağrı, ağırlıq, spazm və narahatlıq görünə bilər.
Xaykina həmçinin xəbərdarlıq edib ki, albalı aşağı təzyiqli insanların sağlamlığını pisləşdirə bilər.
“Albalı yüngül sidikqovucu təsirə malikdir və qan damarlarını genişləndirir. Bir neçə giləmeyvə yeyirsinizsə, heç bir şey olmayacaq, ancaq bir kiloqram yeyirsinizsə, başgicəllənmə, zəiflik, gözlərdə "uçaklar" və qaçılmaz huşunu itirmə hissi ilə başa çata bilər”, - həkim bildirib.
Endokrinoloq vurğulayıb ki, mədə-bağırsaq traktında problem olanlar da ehtiyatla albalı yeməlidirlər. Onun sözlərinə görə, bu məhsul mədədə artan qaz əmələ gəlməsinə, şişkinliyə, gurultuya və ağırlığa səbəb olur. Həkim əlavə edib ki, qastrit və qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan insanlar alçaya xüsusilə güclü reaksiya verirlər.
Həkim allergiya xəstələrinə bu məhsuldan uzaq durmağı tövsiyə edib. Gila reaksiyaya səbəb ola bilər. Yetkinlərdə bu, tez-tez boğazda qaşınma, yüngül boğaz ağrısı, səpgi, uşaqlarda isə səpgi, həzmsizlik və hətta şişkinlik kimi özünü göstərir.
Medianews.az
Paylaş: