14.04.2025, 12:00
154 baxış
Lamiyə
Çörək və makarondan imtina etməyin – Xəbərdarlıq
Diyetoloq, terapevt Tatyana Solntseva niyə qlüten tərkibli məhsulları pəhrizinizdən xaric etməməyiniz lazım olduğunu izah edib.
Medianews.az xəbər verir ki, həkim insanları çölyak xəstəliyi yoxdursa, taxıl, çörək və makarondan imtina etməməyə çağırıb.
Onun sözlərinə görə, bu yaxınlarda aparılan genişmiqyaslı araşdırma göstərib ki, pəhrizində belə məhsullar olan insanlarda ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, şəkərli diabet və metabolik pozğunluqlar daha az inkişaf edir.
Solntseva bu faktı onunla izah edib ki, tərkibində özü olan qidaları pəhrizdən çıxarmaqla insan avtomatik olaraq bağırsaq mikroflorasının qidalı mühiti olan lif mənbəyindən, vacib vitaminlərdən və prebiyotiklərdən məhrum olur. Bu, kolit, irritabl bağırsaq sindromu və xərçəngə səbəb ola bilər.
Diyetoloq onu da qeyd edib ki, qlütensiz pəhrizin arıqlamağınıza kömək etdiyinə dair ümumi inanc mifdən başqa bir şey deyil. O, qlütenin sadəcə bir protein olduğunu və sizi kökəltməyəcəyini vurğulayıb. Çörək, xəmir məmulatları, makaron, pizza və peçenyeləri menyunuzdan istisna etsəniz, pəhrizinizin ümumi kalorili məzmununu azaltmaqla həqiqətən arıqlaya bilərsiniz, lakin daha çox insanlar qlütensiz pəhrizdə artıq çəki qazanırlar.
"Taxıllardan protein və mürəkkəb karbohidratların çatışmazlığını kompensasiya etmək üçün insanlar yağ və şəkər olan daha çox kalorili qidalar istehlak etməyə başlayırlar", - deyə həkim bildirib.
Medianews.az
Paylaş: