05.03.2025, 12:53
159 baxış
Lamiyə
Kolbasa və sosiskalar qorxunc xəstəliyə səbəb OLA BİLƏR
“Kolbasa və sosiskalar bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini artırır”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu onkoloq və cərrah Yelena Smirnova deyib.
Smirnova qeyd edib ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) emal olunmuş ətdən hazırlanan bütün məhsulları tütün və asbestlə birlikdə birinci kateqoriya kanserogenlər kimi təsnif edir.
Lakin həkimin fikrincə, bu o demək deyil ki, kolbasa və donuz əti pəhrizdən tamamilə çıxarılsın.
Smirnova həftədə 150-200 qramdan çox olmayan ət gastronomiyası üçün sağlam norma adlandırıb. Eyni zamanda, alimlər maksimum icazə verilən miqdarı həftədə təxminən 350 qram işlənmiş ət hesab edirlər ki, bu da gündə 50 qram məhsula uyğundur.
Kolbasa əvəzinə həkim daha çox təbii ət və balıq, həmçinin təzə tərəvəz və meyvələr yeməyi tövsiyə edib. Bu məhsullar bağırsaq sağlamlığını qorumağa və incə qalmağa kömək edəcək.
Medianews.az
Paylaş: