10.02.2025, 08:25
216 baxış
Lamiyə
Vitamin çatışmazlığı varsa, bunu edin - Həkimlər danışdı
Diyetoloq və endokrinoloq Anastasiya Podxvatilina dondurulmuş giləmeyvələri sıyığa əlavə etməyi məsləhət görüb.
Medianews.az xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, vitaminlərə ehtiyac konkret xəstədən asılıdır.
Bununla belə, vitamin əlavələri olmasa belə, balanslaşdırılmış pəhriz və ağıllı qida seçimləri ciddi sağlamlıq problemlərindən qaçmağa kömək edə bilər.
“Giləmeyvələrdən kompotlar hazırlaya bilərsiniz, lakin şəkər əlavə etmədən hər kəsin dadına uyğun gəlməyəcək. Dondurulmuş giləmeyvə sıyığa, proteinli qatıqlara və çaya əlavə etmək yaxşıdır", - o deyib.
Diyetoloq qeyd edib ki, C vitamini mürəbbədə axtarılmamalıdır, çünki isidilməsi və çox miqdarda şəkər bu məhsulu faydalıdan daha çox zərərli edir.
Öz növbəsində, həkim Aleksey Bereznikov pəhrizə turşu (məsələn, kələm) və fermentləşdirilmiş süd məhsullarının daxil edilməsini tövsiyə edib.
“Fermentasiyanın mahiyyəti patogen bakteriyaların çoxalmasının qarşısını alan üzvi (laktik) turşudan istifadə edərək məhsulların qorunmasıdır. O, fermentasiya edilmiş və turş süd məhsullarının tərkibində olan laktobakteriyaların təsiri altında əmələ gəlir, bunlar mahiyyətcə eynidir - fermentləşdirilmişdir. Məsələn: turş süd”, - Aleksey Bereznikov deyib.
Bereznikov pəhrizə vəhşi balıq və treska ciyəri əlavə etməklə D vitamini çatışmazlığını kompensasiya etməyi məsləhət görüb. E vitamini brokkoli, pomidor, kivi, qaragilə, ərik qurusu, zeytun, bitki yağları, cücərmiş taxıllar, yumurta və yağlı dəniz balıqlarında olur.
Bereznikov bildirib ki, xərçəngin qarşısının alınması və müalicəsində mühüm rol oynayan K vitamini yaşıl noxud, itburnu, pomidor, yerkökü, kartof, gül kələmində olur. Bundan əlavə o, tərkibində oksigen mübadiləsi və enerji istehsalı üçün vacib olan F vitamini olan qidaları sadalayıb: avokado, quru meyvə, qarğıdalı, qara qarağat, qarğıdalı, balıq yağı, yumurta sarısı, qaraciyər, kürü, süd.
Medianews.az
Paylaş: