Medianews.az
Qəhvəni şəkərsiz içəndə <span style=color:red> nə baş verir?
113 baxış

Qəhvəni şəkərsiz içəndə nə baş verir?

Qəhvə üzərində aparılan araşdırmalar şəkərsiz qəhvə istehlakının sağlamlığa daha faydalı olduğunu ortaya çıxarıb. Medianews.az xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, şəkərsiz qəhvə antioksidantlarla, riboflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), maqnezium, kalium və müxtəlif fenolik birləşmələrlə zəngindir. Bu, beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və kəskin yaddaşa sahib olmağa kömək edir. Qəhvədən şəkərin çıxarılmasının beyin sağlamlığı üçün əhəmiyyətli faydaları ola bilər, məsələn, Alzheimer, demans və Parkinson xəstəlikləri riskini azaltmaq. Tədqiqatlar göstərir ki, şəkərsiz qəhvə içənlərin şəkərli və ya süni şəkildə şirinləşdirilmiş qəhvə içənlərə nisbətən bu şərtləri inkişaf etdirmək və bununla bağlı ölüm riski daha azdır. American Journal of Clinical Nutrition tərəfindən edilən son araşdırma, şəkərsiz qəhvə istehlak edən yaşlı insanların Alzheimer xəstəliyi, demans və Parkinson xəstəliyinə tutulma riskinin daha az olduğunu göstərib. Ancaq qəhvəni şəkər və ya süni dadlandırıcılarla şirinləşdirən insanlarda bu faydalar müşahidə edilməyib. Tədqiqat zamanı 40-69 yaşlı 204 847 iştirakçının məlumatları təhlil edilib, onların 55%-i qadınlardır. İştirakçılara son 24 saat ərzində istehlak etdikləri qida və içkilərin növlərini və miqdarını bildirmələrini xahiş edən sorğu vərəqəsi verilmişdir. Bir il ərzində iştirakçılar bu sorğunu beş ayrı dəfə tamamladılar ki, bu da tədqiqatçılara qida və içki qəbulunda dəyişiklikləri araşdırmaq üçün fikir verib. 24 saat ərzində qəhvə istehlakına görə insanlar dörd qrupa bölünüb: qəhvə içməyənlər, şəkərsiz qəhvə içənlər, şəkərlə şirinləşdirilmiş qəhvə içənlər və süni şəkildə şirinləşdirilmiş qəhvə içənlər. Təhlildə iştirakçıların 54%-i şəkərsiz qəhvə içib. 24%-i isə qəhvə içməyib. Respondentlərin 16%-nin qəhvəsində şəkər olub, 7%-i isə qəhvəyə süni dadlandırıcılar əlavə edib. Kofe içməyən iştirakçılar ümumiyyətlə çaya üstünlük verirdilər. Şəkərsiz qəhvə seçən insanların qəhvə içməyənlərlə müqayisədə Alzheimer xəstəliyi, əlaqəli demans və Parkinson xəstəliyinə tutulma riskinin 29-30%, eləcə də bu xəstəliklərdən ölmə riskinin 43% daha az olduğu müəyyən edilib. Şirinləşdirilmiş və ya süni şəkildə şirinləşdirilmiş qəhvə istehlak edən insanlar yuxarıda qeyd olunan xəstəliklərin inkişaf riskini və ya ölüm riskini azaltmadı. Şəkərsiz qəhvə içənlər arasında kofeinsiz versiyanı seçənlərin Alzheimer və Parkinson xəstəliyinə tutulma riski qəhvə içməyənlərə nisbətən 34-37%, əlaqəli ölüm riski isə 47% az idi. Şəkərsiz qəhvə antioksidantlarla, riboflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), maqnezium, kalium və müxtəlif fenolik birləşmələrlə zəngindir. Xüsusilə beyin sağlamlığı və çəki idarə etmək üçün bir sıra faydalar təklif edir. Əlavə şəkərlərin olmaması qan şəkəri sıçrayışları və tez-tez şirinləşdirilmiş içkilərin ardınca düşən çöküntülər olmadan daha davamlı enerji artımını təmin edir. Şəkərsiz qəhvənin tərkibindəki antioksidantlar beyin hüceyrələrini qorumağa, diqqəti yaxşılaşdırmağa və potensial olaraq neyrodegenerativ xəstəliklər riskini azaltmağa kömək edə bilər. Digər tərəfdən, şirinləşdirilmiş qəhvə bəziləri üçün daha dadlı olsa da, həddindən artıq şəkər qəbuluna səbəb ola bilər ki, bu da çəki artımına, insulin müqavimətinə və metabolik pozğunluq riskinin artmasına səbəb olur. Şəkər yüklü qəhvənin müntəzəm istehlakı zamanla bilişsel performansın azalması ilə əlaqələndirildi. Yaddaşı yaxşılaşdırır: Kofein beyni stimullaşdıran və qan-beyin baryerini tarazlaşdırmağa kömək edən nörotransmitterlər serotonin və asetilkolin artırır. Əzələ hərəkətində, yaddaşda və öyrənmədə mühüm rol oynayırlar. Beyin xəstəliyi riskinin azalması: Alzheimer, Parkinson və digər beyin xəstəlikləri riskini azaltmaqla yanaşı, kofein istehlakı beyin kimyəvi maddələrinə təsir edərək depressiya riskini də azalda bilər. 200.000-dən çox insan üzərində aparılan araşdırma, gündə iki-üç fincan qəhvə içən insanların, qəhvə içməyənlərə nisbətən intihar riskinin 45% daha az olduğunu göstərdi. Depressiya riskini azaltmağa kömək edir: Bir araşdırma, gündə 4-6 fincan qəhvə içməyin insult və demans hallarının daha az olması ilə əlaqəli olduğunu göstərdi. Qəhvə həmçinin həzz və motivasiyada rol oynayan beyin kimyəvi maddəsi olan kofein dopamini stimullaşdırmaqla əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra bilər və depressiyaya kömək edə bilər. Çəki idarəsi: Şəkər əlavə edilməyən şəkərsiz qəhvə çox az kaloriyə malikdir və maddələr mübadiləsini gücləndirərək çəkiyə nəzarət etməyə kömək edə bilər. Həmçinin aclığı tənzimləyən hormonların ifrazını stimullaşdıraraq iştahı yatırır. Şəkərli diabet riskini azaldır: Şəkərsiz qəhvə içmək, insulinə həssaslığı yaxşılaşdırmaq qabiliyyətinə görə tip 2 diabetin inkişaf riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Qida və Dərman İdarəsi (FDA) deyir ki, sağlam yetkinlər gündə 400 milliqramdan (mq) çox kofein istehlak etməməlidir. Bu, təxminən dörd fincan qəhvə deməkdir.

Bizə qoşulun