C vitamini və onun artritə təsiri
Artritin simptomlarını azaltmaq üçün düzgün qidalanma böyük rol oynayır. C vitamini ilə zəngin olan qidalar, xüsusilə bu vəziyyətə qarşı faydalı ola bilər. C vitamini qığırdaq toxumasının əsas hissəsi olan kollagenin istehsalını və saxlanmasını dəstəkləyir. Qığırdaqlar bədəndə amortizator funksiyasını yerinə yetirir, lakin zədələnmə, aşınma və ya osteoartrit səbəbindən zədələnə bilər. British Medical Journal-da yayımlanan bir araşdırmaya görə, C vitamini çatışmazlığı iltihablı poliartrit (ən azı beş oynağı təsir edən xəstəlik) riskini artırır. C vitamini qəbulunun aşağı səviyyədə olduğu insanlar, yüksək səviyyədə qəbul edənlərlə müqayisədə üç dəfə artıq risk altındadır. Aşağıdakı qidalar C vitaminini təbii yolla qəbul etmək üçün tövsiyə olunur: Bibər Portağal Qreypfrut Çiyələk Ananas Brokoli Fasulye Kivi Gül kələm Bundan əlavə, limon, pomidor, Brüssel kələmi, kələm və kartof kimi digər qidalar da C vitamini ilə zəngindir.Artritin yayılmış növləri
Osteoartrit: Ən geniş yayılmış artrit növüdür. Əsasən əllər, dizlər, onurğa və itburnu oynaqlarını təsir edir. Oynağın hamar qığırdaq astarını zədələyərək hərəkət çətinliyinə, ağrı və sərtliyə səbəb olur. Revmatizmal artrit: İmmunitet sisteminin təsirlənmiş oynaqlara hücum etdiyi bir vəziyyətdir və adətən ağrı və şişkinlik yaradır.Artritin əsas simptomları
Oynaqlarda ağrı, həssaslıq və sərtlik Oynaqların ətrafında iltihablanma Hərəkət məhdudiyyəti Təsirlənmiş oynaqlarda isti və qızarmış dəri Zəiflik və əzələ itkisi Bu qidaların düzgün və balanslı şəkildə qəbulu, artrit simptomlarının yüngülləşdirilməsində əhəmiyyətli təsir göstərə bilər. Hər səhər C vitamini ilə zəngin bir qida qəbul etmək, ağrıları azaltmaq üçün təbii bir üsul ola bilər.