Bu gün bir çox insanın problemi olan anemiya müəyyən dövrlərdə orqanizmdə hemoqlobinin nisbəti azaldıqda meydana gəlir.
Medianews.az bildirir ki, anemiyanın səbəbləri arasında müxtəlif amillər olsa da, bu baxımdan qeyri-kafi və qeyri-sağlam qidalanma mühüm rol oynayır. Dəmir çatışmazlığı səbəbindən qan azlığınız varsa, qan əmələ gətirən qidalarla bitki mənşəli müalicə edə bilərsiniz. Bu qidaları mütəmadi olaraq istehlak etməklə həm qan əmələ gətirən xüsusiyyətlərindən, həm də digər faydalarından faydalana bilərsiniz.
Anemiyanın simptomları nələrdir?
Aralıq dənizi anemiyası daşıyıcısı anadangəlmə bir xəstəlik olduğundan, əgər əvvəlki illərdən qan səviyyələri varsa, bunlar nəzərdən keçirilməlidir. İllər əvvəl aşağı hemoqlobin səviyyələri Aralıq dənizi anemiyasının daşıyıcısı olduğuna şübhə yaradır. Təbii ki, təkrarlanan dəmir çatışmazlığı anemiyası olan və illərdir tam müalicə olunmayan xəstələrə diqqət yetirilməməlidir.
Anemiyanın bəzi simptomları bunlardır:
- Zəiflik
- Üzün, gözlərin və ya dırnaq yataqlarının solğunluğu
- Başgicəllənmə
- Ürək döyüntüsü
- Unutqanlıq
- Saç tökülməsi
- Tinnitus
- Erkən yorğunluq
- Üşütmə
- Nəfəs darlığı
- Dodaqda çatlar
- Narahat ayaqlar sindromu
- Konsentrasiya pozğunluğu
ANEMİYA ÜÇÜN YAXŞI OLAN QİDALAR HANSIDIR?
Keçibuynuzu bəhməzi
Keçibuynuzu bəhməzi tərkibindəki dəmir, mineral və vitaminlərin təsiri ilə qanı ən sürətli edən qidalar arasındadır. Səhər yeməyinizə bir neçə qaşıq keçibuynuzu bəhməzi əlavə etmək həm bədəninizdəki qan sürətini artıracaq, həm də sağlamlığınıza töhfə verəcək. Bəhməz seçərkən diqqət etməli olduğunuz məqam, tərkibində şəkər əlavə edilməməsidir. Çünki keçibuynuzunun tərkibində kifayət qədər şəkər var.
Qırmızı Çuğundur
Ən çox yeməklərlə birlikdə seçilən qırmızı çuğundurun tərkibindəki C vitamini sayəsində dəmirin bədəndə daha çox udulmasını artırır və təzyiqi tarazlaşdırır. Xərçəngə qarşı qoruyucu təsiri ilə yanaşı, təzyiqi salmaq üçün də seçilir. Qırmızı çuğunduru yalnız turşu kimi deyil, hətta şirəsini içməklə belə cips və salat kimi istifadə edə bilərsiniz.
İSPANAQ
Dəmirlə zəngin qidalardan biri olan ispanaq ən çox qan əmələ gətirən qidalar arasındadır. Ürək-damar xəstəliklərinə faydalı olsa da, tərkibindəki vitaminlər sayəsində immunitet sistemini gücləndirir. Ən azı həftədə bir dəfə nahar və ya şam yeməyi üçün ispanaq seçə bilərsiniz.
QARACİYƏR
Qaraciyərdə olan dəmir və B12 vitamini ilə orqanizmdə hemoqlobin nisbətini artırmaqda çox təsirlidir. Üstəlik tərkibindəki A vitamini sayəsində immunitet sisteminizi də gücləndirəcək. Mal əti, quzu qaraciyəri və toyuq qaraciyərini seçə və mümkünsə gündəlik yeməklərinizə daxil edə bilərsiniz.
QARA KİŞMİŞ
Hər gün istehlak edilən tumlu qara kişmiş qan durulaşdırıcı təsir göstərir. Halbuki həm enerji anbarıdır, həm də ürək və beyin üçün çox faydalıdır. Şirniyyata can atdığınız zaman onu istehlak edə bilərsiniz, yeməklər arasında seçim edə və ya qəlyanaltı boşqabınıza əlavə edə bilərsiniz.
BADAM
Xüsusilə dəriyə qulluqda üstünlük verilən badamın tərkibindəki E vitamini ilə məşhurdur. Dəmirin udulmasını artırdığı üçün qan əmələ gətirən qidalar arasındadır. Gündə orta hesabla 4-5 badam yemək qan hüceyrələrini dəstəkləyəcək və dərinizi gözəl edəcək.
YAŞIL MƏRCİMƏK
Yaşıl mərciməkdə olan dəmir, maqnezium və sink qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsində mühüm rol oynayır. Nəticədə yorğunluq kimi simptomları azaldır. Yaşıl mərcimək şorba və ya qaynadıb salatlarda istifadə edilə bilər.
PORTAĞAL
C vitamini bədəndə dəmirin udulmasını çox daha sürətli artıracağı üçün bol miqdarda istehlak edilməlidir. Portağal C vitamini ilə zəngin bir meyvə olduğundan həm dəmir nisbətini artıracaq, həm də immunitet sisteminizi gücləndirəcək.
KİVİ
Kivinin tərkibindəki A, K, E vitaminləri, kalium və dəmir həm qırmızı qan hüceyrələrini artıracaq, həm də bədəndəki təzyiqinizi tarazlaşdıracaq. Kivi meyvə salatlarınıza əlavə edə və ya desertlərinizdə istifadə edə bilərsiniz.
Dəmirlə zəngin olan digər qidaları aşağıdakı kimi sıralamaq olar:
- Toyuq, hinduşka
- Ton balığı, qızılbalıq
- Yumurta
- Tofu, soya
- Quru paxlalılar (məsələn, quru lobya, mərcimək, noxud)
- Yağlı toxumlar (fındıq, qoz, badam)
- Yaşıl bibər
- Təzə meyvələr (portağal, qovun, çiyələk, tut, banan kimi)
- Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (cəfəri, nanə, arugula, ispanaq, pazı, brokoli, şüyüd)
- Bəhməz, quru meyvələr (kişmiş, gavalı, quru əncir, xurma, quru ərik)
Medianews.az