24.07.2025, 09:00
115 baxış
Lamiyə
Diabet xəstələri giləmeyvələribu cür yeməlidir
“Diabet xəstələri giləmeyvələrə kəsmik və qoz-fındıq əlavə etməlidirlər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu endokrinoloq Natalia Mokrysheva deyib.
O, heç bir "təhlükəli" meyvə və giləmeyvə olmadığına diqqət çəkib. Diabetli insanlar daha çox glisemik indeksə, yəni müəyyən bir məhsulu istehlak etdikdən sonra qlükoza artımının intensivliyinə diqqət yetirməlidirlər.
Həkim çiyələk, qaragilə, moruq, alma, armud və şaftalıları diabet xəstələri üçün təhlükəsiz, yəni aşağı glisemik indeksə malik olaraq təsnif edib. Öz növbəsində, üzüm, qarpız, qovun və banan şəkər səviyyəsini daha sürətli artırır, buna görə də onları daha az tez-tez və az miqdarda yemək daha yaxşıdır.
Endokrinoloq meyvələri protein məhsulları ilə birləşdirməyi də tövsiyə edib: onun sözlərinə görə, giləmeyvələrə kəsmik və ya bir neçə qoz-fındıq əlavə etməyə dəyər. Bu texnika şəkər səviyyəsinin artımını yavaşlatmağa kömək edəcək və qəlyanaltı təkcə dadlı deyil, həm də sağlam hala gətirəcək.
Medianews.az
Paylaş: