Medianews.az
Çips xərçəngə səbəb olur?
197 baxış

Çips xərçəngə səbəb olur?

“Çipslərin xərçəngə səbəb olduğuna dair heç bir elmi sübut yoxdur”. Medianews.az xəbər verir ki, bunu terapevt Denis Romanov deyib. Onkoloq izah edib ki, çipslərin tərkibindəki zərərli komponent yüksək temperaturda nişastalı məhsullarda əmələ gələn akrilamid sayılır. Lakin kartof qızartması və tütün tüstüsünün tərkibində də olan bu maddə hələ qəti şəkildə kanserogen kimi təsnif edilməyib. Onkoloq vurğulayıb ki, səhiyyə sahəsindəki amerikalı və qlobal həmkarlar bunu insanlar üçün potensial kanserogen adlandırmağa meyllidirlər, lakin qəti deyil. Həkim onu ​​da qeyd edib ki, akrilamidin kanserogenliyi ilə bağlı mif bu maddə ilə siçanlar üzərində aparılan təcrübə nəticəsində yaranıb. O, gəmiricilərin onu qəbul etdikdən sonra həqiqətən bədxassəli şişlər inkişaf etdirdiyini vurğulayıb, lakin tədqiqatçılar onlara akrilamidi saf formada və böyük dozalarda verdilər. Romanovun fikrincə, oxşar reaksiyaya sahib olmaq üçün insan o qədər çips yeməli olacaq ki, mədəsi partlayacaq. Medianews.az  

Bizə qoşulun