15.01.2025, 07:40
127 baxış
Lamiyə
Sağlamlıq üçün təhlükəlidir - Təyyarədə bunları YEMƏYİN
Yüksək hündürlükdə müəyyən qidaları yemək yorğunluğa, susuzluğa və şişkinliyə səbəb ola bilər. Həkimlər dəfələrlə uzun hava səyahətinin insan orqanizminə mənfi təsir göstərə biləcəyini qeyd ediblər. Xüsusilə, həzm haqqında danışırıq - tez-tez uçuş zamanı insanlar mədədə narahatlıq hiss edirlər.
Medianews.az “Unian”a istinadən xəbər verir ki, təyyarədə bəzi qidaları yeməkdən uzaq olmaq lazımdır.
Soslu ağır yeməklər
Quru kabin havası susuzluğa və yavaş həzmə səbəb ola bilər, ona görə də yağlı, qaymaqlı qidalardan uzaq durmaq daha yaxşıdır. Xüsusilə, qızardılmış yeməklər və souslardan ibarət təyyarə menyuları mədəyə ağır təsir göstərərək şişkinliyə səbəb ola bilər.
Bunun əvəzinə, uçarkən, xüsusən də çox fərqli saat qurşaqları olan istiqamətlərə uzun məsafəli uçuşlara gəldikdə, daha yüngül yeməklərə sadiq qalmaq yaxşıdır.
Yüksək şəkərli qəlyanaltılar
Bu qəlyanaltılar sərnişinlərin yorğun və narahat hiss etməsinə səbəb ola biləcək enerji artımına səbəb ola bilər.
Bu arada, çips kimi duzlu qəlyanaltılar susuzlaşdırmaya kömək edə bilər və xüsusilə təyyarənin quru atmosferində şişkinliyi daha da pisləşdirə bilər.
Sabit enerji səviyyələrini qorumaq üçün uçuş zamanı şirniyyat, şokolad və duzlu yeməklərdən qaçınmaq daha yaxşıdır.
Bunun əvəzinə sərnişinlərə təyyarədə enerji verən tam taxıl krakerləri və ya quinoa kimi kompleks karbohidratları və onları daha uzun müddət tox saxlamağa kömək edən toyuq və ya qoz-fındıq kimi yağsız zülalları seçmək tövsiyə olunur.
"Qrildə bişmiş toyuq və ya balıq, adi düyü və ya quinoa və bişmiş tərəvəzlər kimi yağsız zülallar mədədə daha asan olur və narahatlığa daha az səbəb olur" deyə dietoloq Alissa Simpson izah edib.
Xiyar, qarpız, portağal və üzüm kimi nəmləndirici qidalar da quru kabin havası ilə mübarizə üçün əla seçimdir, çünki onların tərkibində yüksək miqdarda su var və bu da sizi nəmləndirməyə kömək edir.