Medianews.az
Payızda bunları yeyin -
339 baxış

Payızda bunları yeyin - İmmuniteti gücləndirir

Balqabaq, alma və armud soyuq havalar başlamamış payızda insanın immunitetini gücləndirməyə kömək edir”.

Medianews.az xəbər verir ki, bunu ekspert Olesya Maxova deyib.

Payızın başlaması ilə orqanizm üçqat yüklə üzləşir: gündüz saatlarının qısalması, soyuq hava və mövsümi xəstəliklər riskinin artması. Vitaminlər, antioksidantlar və liflə zəngin bitki qidaları soyuq havalardan əvvəl bütün sistemlərin işini yumşaq şəkildə bərpa etməyə və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir. Buna görə də payızda pəhrizin xüsusilə vacib olduğu meyvələr və tərəvəzlər daxildir.

Balqabaq, yerkökü, çuğundur, alma və armudda məhz bu dövrdə bizə lazım olan mikroelementlər var. Onlar A və C vitaminləri, kalium və dəmirlə zəngindir ki, bu da enerjinin saxlanması və bədənin müdafiəsini gücləndirmək üçün xüsusilə vacibdir.

Maxova həmçinin liflə zəngin qidalara, o cümlədən tam taxıl və paxlalılara xüsusi diqqət yetirməyi tövsiyə edib. Onlar həzmi normallaşdırmağa kömək edir, ekspert qeyd edib. Bundan əlavə, onun sözlərinə görə, onlar uzunmüddətli toxluq hissi verir və gün ərzində enerji saxlamağa kömək edir.

"Payız pəhrizində bitki mənşəli yağlar da mühüm rol oynayır. Qoz-fındıq, kətan, günəbaxan və balqabaq tumları, təmizlənməmiş bitki yağları dərinin və saçın elastikliyini qorumağa kömək edən əvəzolunmaz yağ turşularını ehtiva edir ki, bu da istilik sistemi işə salındıqda və havanın rütubəti azaldıqda xüsusilə vacibdir", - Maxova deyib.

Mütəxəssis həmçinin orqanizmin müdafiəsini gücləndirmək üçün pəhrizinizə fermentləşdirilmiş bitki məhsullarının daxil edilməsini tövsiyə edir.

Qidalanmada köklü dəyişikliklərə tələsməmək, müxtəlif bitki komponentlərini tədricən təqdim etmək vacibdir. Pəhrizin dəyişdirilməsinə bu cür yanaşma bədənin lazımsız stress və gərginlik olmadan yeni məhsullara uyğunlaşmasına imkan verəcəkdir.

Medianews.az

Bizə qoşulun