Mütəxəssislər əmindirlər ki, duzlu kələmin müntəzəm istehlakı orqanizm üçün həm faydalı, həm də zərərli ola bilər.
Medianews.az xarici mediaya istinadən duzlu kələmin müsbət və mənfi xüsusiyyətlərini təqdim edir.
Turşu kələm yalnız duz, kələm və hazırlamaq üçün vaxt tələb edən qıcqırdılmış qidadır. Fermentasiya prosesi ona bir çox insanın sevdiyi kəskin, bir az turş dad verir. Diyetoloq Kirs Morx deyir ki, bu, balanslaşdırılmış pəhrizə sağlam bir əlavə ola bilər. Xüsusilə, fermentasiya prosesi onu yaxşı bir probiyotik mənbəyi edir.
Diyetoloqlar qeyd edirlər ki, hər gün duzlu kələm yeyən insanlar bağırsaq və ürək sağlamlığını yaxşılaşdıra bilərlər. Bununla belə, onun yüksək natrium tərkibinə diqqət yetirmək vacibdir. Ümumiyyətlə, həkimlər müntəzəm olaraq qəbul etdiyiniz hər hansı qidanın, o cümlədən duzlu kələmin potensial faydalarını və risklərini araşdırmağı tövsiyə edir.
Diyetoloq Mişel Rautenstain duzlu kələm bağırsaq sağlamlığı üçün fayfdalı hesab olunur.
Bu, bir daha heç vaxt xəstələnməyəcəyiniz deyil, amma araşdırmalar göstərir ki, fermentləşdirilmiş qidalar soyuqdəymə riskinizi azalda bilər və daha sürətli sağalmağınıza kömək edə bilər.
Bundan əlavə, duzlu kələmdə orqanizmin infeksiyalarla mübarizə aparmasına kömək edən C vitamini var.
Əksər insanlar kifayət qədər lif almırlar, lakin müntəzəm olaraq duzlu kələm əlavə etmək normaya yaxınlaşmağa kömək edə bilər.
Diyetoloq Kathleen Benson deyir ki, tərkibində olan lif sayəsində duzlu kələm nizamlılığı təşviq edir, qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırır və toxluq hissini artırır.
Turşu kələm suda həll olunmayan, lakin bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırmağa kömək edən həll olunmayan liflərdən ibarətdir.
Benson deyib ki. güclü kəskin ləzzətlər duyğu müxtəlifliyi əlavə edir və balanslaşdırılmış yeməyi daha dadlı edir, toxluğu artırır və sağlam vərdişləri qoruyur.
Onun sözlərinə görə, bu kələm natrium ehtiva edir. Və çox vaxt mənfi hesab edilsə də, orta miqdarda natrium idmançılar və elektrolit tarazlığını qorumaq üçün çox tərləyən insanlar üçün faydalı ola bilər.
Turşu kələmin maye tutmasını azalda biləcəyinə dair araşdırmalar var, lakin ən əhəmiyyətli təsir klinik şəraitdə müşahidə edilmişdir. Duz məhdudiyyətləriniz varsa, bir mütəxəssislə məsləhətləşmək vacibdir.
Morx qeyd edir ki, fermentləşdirilmiş qidalar ümumi sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini aşağı sala bilər. Rautenstein əlavə edir ki, gündəlik kələm istehlakı da sümük sağlamlığını dəstəkləyir.
Özünüzü daha az stresli və diqqətli hiss edə bilərsiniz. Tədqiqatlar göstərir ki, fermentləşdirilmiş qidalar zehni və idrak sağlamlığını dəstəkləyə bilər.
Rautenstain kələm kimi bağırsaq üçün faydalı qidalar bağırsaq-beyin oxuna təsir edən, əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran və stressi azaldan mikrobiom tarazlığını dəstəkləyir.
Bununla belə, duzlu kələm yeməyin mənfi tərəfləri də var.
Natrium orqanizm üçün lazımdır, lakin onun artıqlığı təhlükəlidir.
Benson xəbərdarlıq edir ki, təzə kələm və ya çox miqdarda duzlu kələm istehlak etmək, qan təzyiqini artıra və ya bəzi insanlarda suyun tutulmasına kömək edə biləcək həddindən artıq natriuma səbəb ola bilər.
Amerika Ürək Assosiasiyası duzu gündə 2300 mq, ideal isə 1500 mq ilə məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir.
Medianews.az