Bolqar bibəri kataraktın inkişaf riskini azaldır.
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bu barədə terapevt Yelena Malışeva, oftalmoloq Mixail Konovalov və kardioloq German Qandelman danışıb.
Onların sözlərinə görə, bolqar bibəri görmə qabiliyyətini təhlükəli xəstəlikdən qoruyur.
Konovalov bildirib ki, C vitamini kataraktın yaranma riskini azaldır. Onun sözlərinə görə, C vitamini az olan insanlar orqanizmində bu maddədən kifayət qədər olanlara nisbətən bu patologiyanın inkişaf ehtimalı 33 faiz çoxdur.
Malışeva izah edib ki, katarakta ilə gözün lensi bulanıq olur. “Və bu bizim baxdığımız obyektivdir. Təbii ki, işıq gözün içinə girmir və görmə pisləşir”, – Konovalov bildirib.
Bundan əlavə, oftalmoloqun qeyd etdiyi kimi, retinanın sağlamlığı kifayət qədər vitamin C tərkibini təmin edən fundus damarlarının keyfiyyətindən asılıdır. “Və torlu qişa bizi görmə ilə təmin edən sinir toxumasıdır” deyə o əlavə edib.
Qandelmanın sözlərinə görə, bolqar bibərinin tərkibində çoxlu miqdarda C vitamini var. “C vitamininin tərkibinə görə birinci yeri sarı bibər tutur, bu, 100 qramda üç gündəlik norma, qırmızı bibərdə iki, yaşıl bibərdə isə bir gündəlik norma var. Bu səbəbdən həkimlər görmə qabiliyyətini qorumaq üçün bu tərəvəzi pəhrizə daxil etməyi tövsiyə ediblər”, – deyərək o bildirib.
Medianews.az