“Duz, alkoqol və şəkər bədəndə suyun tutulmasına səbəb olur”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu qastroenteroloq və diyetoloq Elvira Beleva deyib.
Beleva ilk növbədə onların arasında duz və duzlu qidaları ehtiva edirdi: çips, turşu və pendirlər, hisə verilmiş ətlər, işlənmiş qidalar və fast food.
Həkim belə qidaların qanda duz konsentrasiyasını artıraraq suyun hüceyrələrdən qana sızmasına səbəb olduğunu izah edib. Eyni zamanda, böyrəklər mayeni aradan qaldırmaq əvəzinə onu saxlamağa başlayır və nəticədə ödem meydana gəlir.
Alkoqol da şişməyə səbəb olur. Belevanın sözlərinə görə, spirtli içkilər bədəni susuzlaşdırır və nəticədə onun toxumalarda su saxlamasına səbəb olur. Şişməyə səbəb olan budur - artıq su dərinin altında toplanır.
Şirniyyatlar şişməyə səbəb ola bilər. Beleva izah edib ki, şəkər bədəndə qlikogenə çevrilir və bu da suyun saxlanmasına kömək edir. Həkim əlavə edib ki, insan nə qədər çox şirniyyat yeyirsə, nəticədə orqanizm bir o qədər çox su saxlayır.
Medianews.az