11.07.2025, 08:51
144 baxış
Lamiyə
Bu pəhriz demans riskini AZALDIR
Balanslaşdırılmış bir pəhriz yemək demans inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə, 28 faizə qədər azalda bilər.
Medianews.az əbər verir ki, brlə bir qənaətə Cənubi Koreyanın Yonsei Universitetinin tədqiqatçıları gəliblər.
Onlar 40-69 yaş arası 130 mindən çox insanın məlumatlarını təhlil ediblər. Müşahidə müddəti orta hesabla 13,5 il davam edib.
İştirakçılar pəhrizlərinin keyfiyyətinə görə bölünüb və onların pəhrizlərinin dörd sağlam modelə nə dərəcədə uyğun olması ilə müqayisə edilib: Aralıq dənizi pəhrizi (tərəvəz, meyvə, balıq, qoz-fındıq və bütün taxıllarla zəngin), MIND pəhrizi (neyrodegenerativ xəstəliklərin qarşısını almaq üçün nəzərdə tutulub), Sağlam Qida İstehlakı İndeksi və Sağlam Qidalanma İndeksi.
Bütün bu pəhrizlər artıq ət, qızardılmış və yağlı qidaları istisna edir və bədəndə xroniki iltihabı azaltmağa yönəlib. “Sağlam” qidaların maksimum istehlakı izləyən qrup ən yaxşı nəticə göstərib – onların demans riski 28 faiz aşağı idi.
Bunun əksinə olaraq, pəhrizlərində yüksək iltihablı qidalar - emal olunmuş ətlər, şirniyyatlar və fast food kimi - demans inkişaf riski 30 faiz yüksək idi. Birlik xüsusilə yaşlılar, qadınlar və artıq çəkidən əziyyət çəkən insanlar arasında güclü idi.
Müəlliflər vurğulayırlar ki, demans sağalmaz bir xəstəlik olaraq qaldığından, qidalanmanın qarşısının alınması xüsusilə həssas əhali üçün riskləri azaltmaq üçün əlçatan və effektiv üsuldur.
Medianews.az