“Kolbasa ilə qaynadılmış yumurta sağlamlıq üçün ən zərərli səhər yeməyidir”
Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu diyetoloq Nuriyyə Dianova deyib.
“Biz çox ət və süd məhsulları istehlak etməyə öyrəşmişik, lakin pəhrizimizə daha az dərəcədə balıq, bitki mənşəli qidalar və yağlar əlavə etməyə üstünlük veririk. Bu vərdiş pəhriz ənənələri ilə bağlıdır. Məsələn, bir çox insanlar səhər yeməyində omlet və kolbasa yeməyin normal olduğunu düşünür, lakin bu, ən pis seçimdir”, – qastroenteroloq bildirib.
Dianova izah edib ki, heyvan mənşəli məhsullarda və ya çörək məhsullarında olan yağlar xolesterol səviyyəsini artırır və ürək-damar xəstəlikləri və diabet riskini artırır. Bundan əlavə, onlar piylənmə və demansın inkişafına səbəb ola bilər.
Həkim əmin etdi ki, pəhrizinizi elə qurmalısınız ki, avokado, qırmızı balıq, zeytun yağı və qoz-fındıqda olan daha çox doymamış yağlar əldə edəsiniz. Doymamış yağlar xolesterinin səviyyəsini aşağı salır və ürək-damar sisteminin fəaliyyətini dəstəkləyir, deyə mütəxəssis yekunlaşdırıb.
Medianews.az