Avokado meyvəsinə alliqator armudu da deyilir.
Avokado digər tərəvəz analoqlarından daha qidalıdır: 100 q-da 160 kkal var.
Medianews.az xəbər verir ki, Avokado arıqlamağınıza kömək edəcək bir meyvədir.
Amma tərkibindəki qiymətli yağlar sayəsində düz mədə üçün pəhriz qidası kimi idealdır.
Bağırsaq mikroflorasına yaxşı təsir edir və qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salır.
Hər meyvə belə faydalı maddələr dəstinə malik deyil: tərkibində A, E, B, C, K vitaminləri, kalsium, kükürd, fosfor, mis, kalium, natrium, xlor, manqan, yod və maqnezium mineralları və çoxlu tez həzm olunan vitaminlər var.
Yetişmiş avokadonun tərkibindəki yağlar kompleksi bədənə təbii antidepresanlar istehsal etməyə kömək edir. Onların sayəsində narahatlıq, əsəbilik, yuxululuq azalır, diqqətin konsentrasiyası və performans yaxşılaşır. Avokado gözəllik meyvəsidir: onun unikal tərkibi dərini mənfi ətraf mühit faktorlarından qorumağa kömək edir və nəzərəçarpacaq dərəcədə cavanlaşır.
Qırışları və qırışları hamarlayır, dərinin iltihabını azaldır.
Yetişmiş avakado bir qədər yumşaqdır, qabığı kobud, sıx, vahid rəngdədir, ləkəsiz, çürüksüz, kifsiz, çuxursuzdur. Sapına diqqət yetirin. Asanlıqla ayrılırsa, meyvə yetişir, çıxmazsa, yetişməmişdir.
Avokadonu silkələyin: yetişmiş meyvələrdə daş möhkəm oturmur, tıqqıltı eşidilir.
Yetişməmiş avokadolar dadsız və zərərlidir, toksinlərlə doludur.
Ancaq onları yetişdirmək olar. Ancaq artıq yetişmişlər istehlak üçün uyğun deyil.
Yetişməmiş avokadoları qəzetə və ya folqaya sarın və 2-3 gün isti yerdə saxlayın. Soyun, dilimlərə kəsin və qaynar su tökün, 2 dəqiqə saxlayın. Yuyun, qurudun, folqa ilə sarın və 10 dəqiqə buraxın. Yuyun, qurudun, qabığını bir neçə yerdən bıçaqla deşin, konteynerə qoyun, bağlayın və 30 s – 1 dəq. mikrodalğalı sobada qızdırın. Avokadonu yarıya bölün, limon turşusu ilə səpin, dilimləri birləşdirin, yapışqan filmlə sarın və yetişməyə buraxın.
Medianews.az