28.07.2025, 10:30
303 baxış
Lamiyə
Xiyar və pomidor salatı... - Bu cür yeməyin
“Mayonezli təzə xiyar və pomidordan ibarət ənənəvi yay salatı düzgün saxlanmadıqda və hazırlanmadıqda sağlamlığa ciddi təhlükə yarada bilər”.
Medianews.az xəbər verir ki, bunu qida mütəxəssisi Yelena Spetsenko deyib.
"Əsas TƏHLÜKƏ sousdadır. İstidə mayonez patogen mikroorqanizmlərin çoxalması üçün ideal mühitə çevrilir, xüsusən də salat uzun müddət soyuducudan kənarda qaldıqda. Cəmi 30-40 dəqiqədən sonra +25 dərəcədən yuxarı temperaturda stafilokoklar, salmonellalar və E. coli-nin aktiv şəkildə soyulmasına səbəb olan qidalar çoxalmağa başlayır. zəhərlənmə”, - Spetsenko bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, xüsusilə yay kafelərinə gələnlər və saxlama şəraitinə heç vaxt əməl olunmayan supermarketlərdə hazır salat alanlar risk altındadır.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, özünüzü qorumaq üçün sadə qaydalara əməl etməlisiniz: salatı yeməkdən dərhal əvvəl hazırlayın, otaq temperaturunda iki saatdan çox olmayan müddətə saxlayın və tərəvəzləri soda ilə yumağınızdan əmin olun. Alternativ olaraq, mayonez əvəzinə bitki yağı və ya qatıq sarğı istifadə edə bilərsiniz - onlar bakteriyaların inkişafı üçün daha az əlverişlidir.
Yeməyin hələ də bir neçə saat saxlanması lazımdırsa, o, mütləq soyuducuya qoyulmalıdır. Spetsenko qeyd edib ki, xarab olmanın ilk əlamətlərində - turş qoxunun görünüşü, tutarlılığın və ya dadın dəyişməsi - salatı yeməkdən imtina etmək daha yaxşıdır.
Medianews.az